De siste ukene har det stormet rundt serien TVNorges julekalender «Nissene over skog og hei», etter at strømmetjenesten Dplay valgte å avpublisere serien fordi den — ifølge Discovery selv — inneholder en karakter som faller inn under «blackface»-grepet. 

Dplays avgjørelse har satt i gang en større diskusjon om bruk av blackface i Norge, og både politikere, samfunnsdebattanter og influencere har engasjert seg. NRK har uttalt at de ikke vil fjerne serier som inneholder blackface fra sine arkiver, fordi de mener det er en del av norsk TV-historie.

For to dager siden snudde Dplay, og nå har også serieskaper og komiker Espen Eckbo selv kommet på banen i en «nekrolog» om karakteren Ernst Øyvind i VG. 

- På vegne av den avlidne og til alle som har blitt såret eller følt ubehag i møte med Ernst Øyvind: Unnskyld! Det var ikke meningen, skriver Eckbo blant annet og fortsetter: 

- Skaperen har nå tatt Ernst Øyvind tilbake og gitt ham sin endelige hvile. Det er en trøst å vite at nettopp det å få hvile, er akkurat hva Ernst Øyvind selv stort sett ønsket seg. Vi lyser fred over Ernst Øyvind Tvedts minne.

Les også: NRK vil ikke fjerne innhold som kan oppfattes som rasistisk: - Norsk TV-historie