Det er heldigvis ikke lenge igjen av året ingen av oss ønsker skal vare et minutt lengre enn nødvendig. Men fortsatt gjenstår det noen dager, og hva kan vel da være bedre enn å kappe ned ventetiden med å lese om årets nominerte i Kampanjes årelange julekåring «Årets medienavn».

Som alltid har vi plukket ut ti kandidater som har bidratt til å gjøre dette allerede uforglemmelige året enda mer bemerkelsesverdig. På årets liste finner vi mennesker fra alle deler av mediebransjen, det være seg TV, PR og kommunikasjon, journalistikk og underholdning, også klarte vi ikke å dy oss fra å nominere det mennesket vi kanskje har tilbrakt mest skjermtid med i år – kollegaen vår.

Det er Kampanjes redaksjon som tar det fulle og hele ansvaret for sammensetningen av årets navneliste, men jobben med å kåre vinneren overlater vi til deg og alle de andre leserne våre.

Du kan stemme på din favoritt her!  

I fjor var det parhestene Einar Tørnquist og Jan Thomas som sammen stakk av med seieren.

Les mer om fjorårets vinner her!

Herman Flesvig

De siste årene har Herman Flesvig vært kompanjongen til Robert Stoltenberg i humorklippene «Robert & Herman», men i år har Flesvig fått være stjerne i eget show. «Førstegangstjenesten» har slått seerrekord på seerrekord, og NRKs nye gullgutt har overgått både «Skam» og «Exit». Og utrolig nok er det ikke bare i NRKs strømmeunivers Flesvig leverer. Sammen med Mikkel Niva topper Flesvig podtoppen uke etter uke med podkasten «Friminutt med Herman og Mikkel». Han treffer blink i alle målgrupper og vinner hjertene til både bestemor og barnebarn. 2020 har vært Herman Flesvigs gjennombruddsår.

Deeyah Khan

Den kritikerroste norsk-pakistanske dokumentarfilmregissøren og menneskerettighetsaktivisten Deeyah Khan er en av våre viktigste stemmer, både i Norge og internasjonalt. Khan, som tidligere i år ble belønnet med Fritt Ords pris, har – slik hun har sagt til Kampanje – «vært villig til å ofre alt» for journalistikken. Med den Emmy-belønnede dokumentaren «White Right: Meeting With the Enemy», og årets «America's War on Abortion» og «Muslim In Trump's America» berører Khan noen av vår tids mest polariserende og kontroversielle temaer på en sår, klok og kunstnerisk måte. De siste årene har Khan også produsert filmer om æresdrap og jihadisme, og sammen med hennes nye filmer fra USA, gjør dette Khan til et av tiårets modigste historiefortellere.

Umar Ashraf

Kommunikasjonsrådgiver og forfatter av boken «Hvit PR», Umar Ashraf, har i mange år gjort iherdige forsøke på å fremme å mangfoldsdebatten i norsk reklame- og PR-bransje. Ashraf har tilsynelatende talt for døve ører, da den «hvite» PR-bransjen ikke har virket spesielt interessert i å dykke ned i problematikken. Men da rasisme- og mangfoldsdebatten tok av i Norge og Vesten etter drapet på George Floyd i sommer, ble også denne bransjen tvunget til å kaste et nytt blikk på seg selv. Ashraf har stått stødig i stormen gjennom konflikten med tidligere GK-sjef Hans Geelmuyden, og leverte et sylskarpt innlegg under sommerens «Mangfold i kreativ bransje»-debatt. Ashraf har insistert på å «ta kampen», lenge før tema ble allemannseie i byråbransjen og hans engasjement og integritet har bidratt til at flere aktører nå går gjennom egne ansettelsespraksiser.

Espen Nakstad

Fra å være en anonym lege og jurist i Helsedirektoratet, har Espen Nakstad i løpet av 2020 blitt en nasjonal talsperson som alle lytter til. Den posisjonen har Nakstad opparbeidet seg gjennom å kommunisere rolig, folkelig og tydelig i den største krisen Norge har stått i siden andre verdenskrig. Nakstad har allerede fått betegnelser som superkjendis og rockestjerne, men er først og fremst en utrolig dyktig kommunikator. Antall ganger Nakstad har stilt opp for mediene i løpet av året står det også respekt av. Det har knapt vært en dag uten Nakstad til morgenkaffen. Om ikke den assisterende direktøren Espen Nakstad skulle vinne kåringen Årets medienavn, må noen gi ham prisen for Årets kommunikasjonsbragd.

Kollegaen din

Med pandemien har digitaliseringen skutt fart og vi har blitt vant til å handle mer på nett og til og med bestille øl fra mobilen på restaurant. Men at 2020 skulle blir året da også kollegaen vår ble heldigital, hadde vi aldri trodd. Noe av det som kommer til stå igjen fra kampen mot koronaen, er hjemmekontoret og alle de utallige møtene vi har hatt på digitale konferanseløsninger som Teams, Skype eller Zoom. Dæven så vi savner den fysiske kollegaen vår, men i 2020 har vi lyst til å nominere kollegaen din som Årets medienavn. For aldri før har kollegaen din fått så mye skjermtid som i år.

Sofie Høgestøl

Ved siden av korona, har det amerikanske presidentvalget preget nyhetsbildet i 2020. Listen med norske «USA-eksperter» begynner å bli lang, men få har klart å kommunisere like tydelig som forsker og jurist Sofie Høgestøl. Da Kampanje undersøkte hvilke USA-eksperter nordmenn har mest tillit til, var det ingen eksterne kommentatorer som gjorde det bedre enn henne. Med den perfekte blandingen av formidlingsevne og kunnskap har Høgestøl stødig loset over én million nordmenn gjennom et kaotisk USA-valg. Hver gang thrilleren tok en ny vending, var Høgestøl på plass for å forklare oss hva som egentlig skjedde. Sofie Høgestøl er et av årets nye medienavn.

Fredrik Solvang 

Det er bare to år siden Fredrik Solvang sist gjorde seg fortjent til en nominasjon til Årets Medienavn. I år er det enda vanskeligere å utelate NRK-profilen. Ikke bare har han holdt et stødig grep på Debatten i det som må være det mest turbulente nyhetsåret i moderne tid, han har også vært et strålende eksempel på hvordan journalister kan være sitt ansvar bevisst og utfordre myndighetenes beslutninger i krisetider, som da han stilte helseminister Bent Høie til veggs om det faglige grunnlaget koronatiltakene. Solvangs år toppes med en Gullruten for beste nyhetsprogramleder og prisen som årets best kledde fra Se og Hør. Skal han også bli Årets medienavn?

Sophie Elise 

Sophie Elise Isachsen har vært en foregangsfigur i Blogg-Norge helt siden hun startet karrieren fra jenterommet i Harstad i 2011. Nesten ti år senere viser hun at det fortsatt bare er én bloggdronning, selv om bloggen ble lagt ned bare tre dager inn i året. Influencer-karrieren har selvfølgelig fortsatt for fullt, både på Instagram, Snapchat og i bokform. Ikke bare lanserte hun sin tredje bok og bestselger, «Ting jeg har lært», hun lanserte også en egen bokklubb i samarbeid med Strawberry. Sophie Elise behersker fortsatt kunsten å provosere, noe hun også fikk erfare på årets Vixen Awards. Selv om det er krangelen med influencer-kollega Kristin Gjelsvik folk flest husker best, er det verdt å minne om at Sophie Elise fikk med seg årets business-pris, og den er det vel liten tvil om at hun har fortjent. Bloggen er død, lenge leve bloggerne.

Gard Steiro

VGs omdømme fikk seg en alvorlig knekk i fjor, etter å ha publisert det som først fremstod som årets største skup, men som endte som årets brøler for sjefredaktør Gard Steiro – nemlig Bar Vulkan-saken. I år kan det imidlertid se ut til at VG og Steiro – som har styrket sin posisjon som Norges største nyhetsmedium – har lyktes i å skrive seg inn i varmen igjen. Blant journalister blir VG regnet som den avisen som har vært best på mediehåndtering under koronakrisen. Det er spesielt VG sin koronaspesial, som i november passerte 250 millioner sidevisninger, som har trukket leserne tilbake til avisa. I begynnelsen stod VG-teamet selv for registreringen av smittetilfeller i hvert enkelt kommune, og lå på den måten foran selv norske helsemyndigheter. Det er ikke småtterier i en pandemi. I 2020 har sjefredaktør Gard Steiro fått frem det beste i avisa, og da er den uovertruffen.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein har ti VM-medaljer og er regjerende verdensmester i roing, men i et år der mye av idretten har blitt satt på vent, var det på dansegulvet Skarstein tok Norge med storm. På parketten i «Skal vi danse» vant Skarstein både dommernes tiere, men også folkets hjerter. Som første deltager i rullestol imponerte Skarstein med sin innsats, teknikk og stå-på-vilje, samtidig som hun feide hatefulle nettroll av parketten. Med sitt vinnende smil og sjarme har Skarstein, som også ledet «Idrettsgallaen» på NRK i år, blitt et enda større forbilde for mange nordmenn i 2020.

Stem på din favoritt her!