Navn: Øyvind Brenne

Stilling: Utviklingsredaktør i VG

Alder: 38

- Hvordan skal VG dekke vaksineringen av Norge i 2021 - blir «vaksinering minutt for minutt» en del av koronaspesialen?

- Gjerne for meg! Teamet som jobber med spesialen overgår jevnlig mine forventninger rundt faktabasert, forståelig og godt timet formidling. Vaksinering blir en av de store sakene i 2021 og for oss som har som ambisjon å være hele folkets førstevalg som nyhetsdestinasjon blir det helt avgjørende å være gode også på dette.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Ribbe og pølse, riskrem til dessert for de som orker etter gildet. Til drikke er det en salig blanding av øl, rødvin og selvsagt Hamar-julebrusen.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- At VG-maskineriet satte trafikkrekorder jeg knapt trodde var mulig, med 71 millioner sidevisninger på én dag og snart 300 millioner på én lenke (korona-spesialen), er helt rått. Og selv om det gjør konkurransen hardere, synes jeg det var kult at Dagbladet sikret seg kona (Martine Lunder Brenne) som utviklingsredaktør. 

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Best: Tiger King på persongalleriet. The Last Dance med Michael Jordan på grundigheten i historiefortelling. Og The Crown sesong 4 med en fascinerende dysfunksjonell kongefamilie var «must see». 

- Verst: Sesong 2 av Innan vi dør. Digget sesong 1, men dette ble jo bare usannsynlig og ganske dumt.

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- At USAs president hardnakket hevder valget han korrekt tapte var rigget, er jo en klar vinner her - egentlig. Donald Trumps gjennomgående undergravende retorikk mot demokratiet gjør at det knapt snakkes om som en tabbe. Det er litt skremmende.

- Her hjemme ble jeg ikke imponert av måten daværende landslagssjef Lars Lagerbäck taklet godt kildebelagt misnøye i spillergruppen på landslaget på. VG-journalistene Arilas Berg Ould-Saada og Mats Arntzen fikk ut indre stridigheter etter den nedslående Serbia-kampen som kostet Norge EM-håpet. Selv om han ikke kunne påpeke feil av faktisk art kom det påstander og upresise opplysninger i stort monn.

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Ballsport! Savner padel, innebandy og ikke minst tre mot tre-fotball i VG-kjelleren.

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Ikke veldig. Når irrasjonelle overlevninger fra gamle tankesett konfronteres, er det ingen vei tilbake. Så vil de neste årene vise om vi faktisk evner å flytte oss til mer reell likebehandling.

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Håndtering av pandemien og klimasaken er bankers. Hvilke løsninger på digitaliseringen av samfunnet som er best har også potensial.

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Det var unødvendig for en ellers bra produksjon. Serier bygget på historiske hendelser med virkelige personer bør tilstrebe faktabasert formidling. I journalistikk for øvrig er det den åpenbare retningen alt går - vi lever i en opplyst tid hvor troverdige svar oftest er et google-søk unna. 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best? 

 - Om jeg vil huske det best vet jeg ikke, men dette illustrerer kanskje at vi ikke fikk mer moro enn vi lagde selv i år. Datteren min Leona synes i alle fall det var relativt morsomt å male meg mens jeg «sov».