Navn: Abid Q. Raja

Alder: 45

Stilling: Kultur- og likestillingsminister

- Var det morsommere å bli kulturminister enn å være kulturminister - med tanke på koronaåret 2020? 

- Det ble i hvert fall ikke som noen av oss hadde tenkt. Dagen etter at jeg ble kulturminister fikk jeg æren av gratulere Halvdan Sivertsen med dagen foran et fullsatt Oslo Spektrum, så kom koronapandemien. Pandemien har medført store vanskeligheter for min sektor, men det har likevel vært vanvittig inspirerende å se all kreativiteten og viljen som finnes i kunst- og kulturlivet. Det motiverer meg til å stå på hver eneste dag. Så gleder jeg meg virkelig til at vi snart igjen kan dra på teater, kino, festivaler og andre kulturarrangementer.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Pinnekjøtt og julebrus, og så er julen tiden hvor både hardtroende og «muslim-lights» også kan spise gris, nemlig marsipanvarianten, og den er jeg veldig svak for.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Det er en stolt medieminister som har sett hvor viktig medienes demokratiske funksjon er. Det var også grunnen til at journalister var på listen over samfunnskritiske funksjoner. Måten dere i bransjen har stått på for å gi folk korrekt, viktig og nødvendig informasjon har vært – og er – helt avgjørende for oss som samfunn. Viktigheten av solide, redaktørstyrte medier kan jeg ikke understreke nok. Og det var en glede for meg å takke dere også i «juletalen» jeg holdt fra operaen i år.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Jeg og kona har sett The Crown sammen, og det er en herlig serie. Så har barna mine nå oppdaget Fresh Prince of Bel Air, og det er pappa glad for! Og selv om sistnevnte serie kanskje i etablerte kretser neppe regnes som kvalitets-TV, så må jeg innrømme at det fortsatt er mulig å le godt av den.

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- At Silje Nordnes trodde Tshawe er med i Karpe Diem! Hallo! Neida, Maskorama er et fantastisk TV-program.

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Klemme folk! Så skal jeg ta med familien på konserter, kino og teater, i svømmehallen, skiløypa, på fotball- og basketkamper!  Jeg gleder meg vilt til å igjen kunne delta i alt det fantastiske kultur- og Idretts-Norge har å by på! Så har Marco Elsafadi, i etterkant av at vi jobbet med et viktig prosjekt om å stanse rasisme i idretten, utfordret meg til street-basketball turnering, da skal jeg vise ham ett triks eller to.

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Nei, ikke bare på grunn av bakgrunnen min, men også som likestillingsminister i verdens nest mest likestilte land, er jeg fullstendig klar over hvor langt vi har å gå. Jeg vil berømme alle de tøffe menneskene som tør å stå frem med sine historier. Å jobbe for økt mangfold i alle deler av kunst- kultur-, og idrettslivet er kanskje mitt aller største prosjekt som kulturminister, ved siden av koronahåndteringen. Derfor gjorde vi også noen prioriteringer i statsbudsjettet for å få til et krafttak for mangfold fremover. Det kommer til å merkes!

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Hvordan vi skal bygge Norge ut av krisen som vi enda befinner oss i vil være en viktig sak fremover. For Venstre handler det om å skape nye grønne jobber og sikre EØS-avtalen - som er avgjørende for næringslivet. Og jeg personlig håper at koronakrisen skal ha overbevist flere velgere om hvor viktig kultur er for oss. Vi tar nok kulturen for gitt. Men kultur er også verdispørsmål, og jeg håper kulturpolitikk og verdispørsmål skal komme sterkere på dagsorden når vi kommer oss ut krisen.

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Jeg har ikke sett Atlantic Crossing ennå, men jeg setter den kunstneriske friheten høyt, så det meste må være innafor i en fiksjonsserie. Nå gleder jeg meg til å se Atlantic Crossing sammen med familien i romjula!

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best? 

- Aftenposten har allerede laget sak om alle mine selfier, og de er jeg stolte av! Det er vanskelig å plukke ut ett bestemt bilde, fordi hver og én av folkene jeg har møtt på turene mine har inspirert meg gjennom å vise hvordan de får til kunst-, idrett-, og kulturaktiviteter til tross for pandemien.

Budstikka-selfie:

Selfie med Budstikka, da de fikk prisen som årets mediehus. Jeg har bodd i Bærum, og har vært folkevalgt fra Akershus og Bærum to ganger på Stortinget. Jeg har også sagt ja til gjenvalg i 2021. Derfor var det ekstra stas å kunne dele ut prisen til Budstikka som er en utrolig bra, viktig og nærværende lokalavis for innbyggerne.