Telenor er på vei tilbake på mediemarkedet. Og det har ikke gått mer enn ett år siden Telenor-sjefen Sigve Brekke kategorisk avviste at telegigangen skulle eie innhold. Det var rett før jul i fjor ute på Fornebu. På et pressetreff der Telenor-sjefen svarte villig vekk på spørsmål om både den nye G’en og Telenors engasjementer i utlandet. Til Kampanje kunne Sigve Brekke svare oppsiktsvekkende klart på spørsmålet om Telenor skulle gjøre som Telia å investere i i medier? «Vi tror ikke på å eie innhold», svarte Telenor-sjefen.

Denne uken møtte Telenor-sjefen seg selv i døra. Sammen med Altibox har Telenor funnet sammen i en ny fiberallianse der de to nett- og TV-distributørene har lagt inn bud på de norske fotballrettighetene.

Budet er også blitt bekreftet, noe som i seg selv er nytt i slike sammenhenger. Rettighetsprosesser knyttet til sport har alltid vært preget av mye hemmelighetskremmeri og svært lukkede prosesser. Men denne uken har Kampanje kjørt hardt på rettighetssalget av norsk fotball i redaksjonen og vi har med grundig og systematisk, journalistisk jobbing lykkes i å bringe på det rene hvem som er interesserte i å by på rettighetene.

Vi har grunn til å tro at det er snakk om fire aktører, eller konstellasjoner, som har lagt inn bud, og det er dagens rettighetshaver Discovery, TV 2, en allianse bestående av Schibsted, Amedia og Polaris Media og TV-distributørene Altibox og Telenor. 

Det er ikke første gang verken Telenor eller Altibox beskjeftiger seg med norsk fotball. De to har begge vært langsiktige sponsorer av fotballen, både på bredde og topp, men når det gjelder fotballrettigheter og innhold er det vanskeligere å se de lange linjene til telekomindustrien.

I 2005 var Telenor med på å kjøpe rettighetene til den norske fotballen sammen med TV 2 i den berømmelige milliardavtalen. Den gang hadde Telenor lenge blankt avvist at selskapet skulle drive med innhold. Det var distribusjon Telenor skulle drive med, ikke medier. Men til slutt kjøpte Telenor og TV 2 fotballrettighetene sammen og satte deretter opp kanalen TV 2 Zebra, som de eide i fellesskap, og som viste det meste av kampene. Du skal ikke ha strengere prinsipper, enn at du ikke kan bryte dem av og til, sa konserndirektøren Stig Eide Sivertsen den gang.

I 2008 var det kraftselskapet Lyse sin tur til å kjøpe innhold og reklameguru Ingebrigt Steen Jensen lurte på om han fremover måtte følge sitt kjære Stabæk via panelovnen. Men Lyse brukte den norske fotballen til å etablere den nye Altibox-merkevaren og trakk seg deretter kjapt ut av innholdsmarkedet.

Etter dette har det vært stille fra både Altibox og Telenor og de har begge sittet rolig i båten når norske og nordiske mediehus har slåss om de store sportsrettighetene. Men verden forandrer seg, og en megatrend på det internasjonale mediemarkedet er at telekomgigantene kjøper mediehus (AT&T har kjøpt Time Warner) eller attraktivt innhold (BT kjøper Premier League) for å pushe internett- og mobilabonnement til kundene.

Utviklingen har kommet til Norden også, der Telia har investert over ti milliarder kroner i kjøpet av den største, kommersielle TV-kanalen TV4 i Sverige, finske MTV3 og den norske TV-distributøren Get. Det svenske teleselskapet satser voldsomt på å bygge opp den nye Telia Play-appen med eget innhold som svensk og finsk hockey.

Denne utviklingen var ikke nok til å overbevise Sigve Brekke om å investere i medier og innhold for ett år siden, men nå er det tydeligvis nye tider igjen.  Stadig tøffere forhandlinger med TV-husene Discovery og TV 2 om distribusjonsinntekter (på grunn kanalenes milliardinvesteringer i sport) og sterkt voksende strømmekanaler der TV-husene hopper bukk over distribusjonsleddet og etablerer en direkte kunderelasjon til brukerne, tvinger nå Altibox og Telenor på nytt ut i rettighetsmarkedet. 

Det er langt fra sikkert at Fotball Media, selskapet som selger rettighetene til den norske fotballen, gir Altibox og Telenor tilslaget på rettighetene. Det avhenger først og fremst om pengene de to pengesterke aktørene legger på bordet.

Men dersom budet til Altibox og Telenor topper pengene fra medieselskapene, kan det være nok til å friste norske klubber med en anstrengt økonomi etter et annus horribilis på publikumssiden.

Uansett. Telekombransjen fortsetter med sin schizofrene holdning til medier og innhold og Telenor-sjefen Sigve Brekke møter seg selv i døra.