I flere tiår har en liten del representert en stor helhet i mediebransjen. Nå er tiden inne for at helheten skal representere seg selv – samt si nærmest adjø til feilmarginer.

Medieundersøkelser kommer og går og som alt annet har dokumentasjonen blitt styrket de senere årene. Stort sett har feilmarginer gått ned. Det som tilføres av dokumentasjon til annonsører og mediebyråer blir stadig bedre og mer korrekt.

Det er mange trender innen mediebransjen. En av de sterkeste trendene er at cookies er i ferd med å havne på skraphaugen, mens informasjon fra påloggede brukere kommer for fullt. Stadig flere er på nett i innlogget modus. Det gir god og relevant informasjon til norske mediehus som for eksempel Amedia med sitt aID-verktøy.

Vi ser også at de multinasjonale selskapene dropper cookies fra andre enn dem selv, i alle fall planlegger det. Google har fortalt at de stopper med tredjepartscookies i 2022. Cookies var «spionene» som skulle forandre alt for annonsørene. Det ble ikke helt slik. Cookiene ble også misbrukt. Datatilsyn verden over likte ikke det de så og opplevde. Det ble oppstandelse!

Cookiene er på mange måter blitt det som gjorde sitt til at myndighetene reagerte på vegne av folkets privatliv. Det er i seg selv ikke noe feil med cookiene. Men problemene oppstår når de misbrukes.

Mens tredjepartscookies er i ferd med å bli historie, så er det påloggingsinformasjon og påloggingsgrader som er blitt stadig viktigere. Stadig flere nettbrukere er innloggede. Det betyr at vi får mer informasjon om hvem som bruker hva og hvor og hvor lenge også videre.

Dette er viktig informasjon til annonsører og mediebyråer som gjør sitt til at de treffer bedre med sine respektive kampanjer. Men også her gjelder det å fare forsiktig frem. Også innlogget informasjon må forvaltes med omhu og med respekt for lover og regler, og ikke minst for enkeltmennesket. Dette gjelder både i forhold til innsamling av data, bruk av data, lagring av data og sletting av data.

Dersom ikke slikt tas på alvor, vil vi kunne få nye personvernskandaler. Derfor tas dette på største alvor for at leserne og brukerne skal føle seg trygge. Vi har et tillitsforhold – som er basis for alle oss medieselskaper, i alle fall her til lands. Selv opplever jeg at norske og nordiske medier jobber seriøst og troverdig på dette området!

Cookies som virkemiddel for å innhente data er først og fremst blitt drevet av de multinasjonale selskapene. Her har type Google og Facebook tatt godt for seg både i forhold til mer eller mindre gode og relevante opplysninger, og i alle fall i forhold til milliarder av kroner. Det å skape omsetning har de vist at de har peiling på.

I 2019 solgte de til sammen eksponering for rundt syv milliarder kroner i det norske markedet, Google-eide Youtube inkludert. Med andre ord; de sikret seg drøye en tredjedel av det totale norske reklamemarkedet.

Forøvrig har det norske reklamemarkedet, ifølge IRM, ligget på pluss-minus 20 milliarder i mange år. Selve topplinjen har forandret seg lite. Det som har endret seg er først og fremst at redaksjonelle medier har tapt store milliardbeløp, mens multinasjonale cookiebrukere har vunnet de samme milliardene.

Vår identitetsløsning i denne sammenhengen er aID, mens Schibsted har laget sin konto med sine varianter og løsninger. Det her handler om skarpe data, ikke paneler eller estimater hvor man har en liten gruppe som skal konkludere om helheten. Her lar man helheten representere seg selv.

Via mobilnummeret kjenner vi for vår del brukernes faktiske identitet. Dermed kan vi tilby demografiske data med svært høy treffsikkerhet. Her tilbys kjønn, alder, bosted med mer – med nesten 100 prosent treffsikkerhet.

Vår erfaring er at 80 prosent av lokalavisenes sidevisninger er sett av såkalt innloggede brukere. Det gir fordeler for brukerne i form av mer tilpasset informasjon – og ikke minst viktig informasjon for redaksjonene som skal utvikle tjenestene som du bruker. Og for annonsørene gir det mer effektiv eksponering – som igjen skal selge flere varer eller tjenester.

Vi i Amedia har valgt å droppe cookies som virkemiddel for datainnsamling. Vi tror på innlogging og vi tror på aID. Ja, vi dropper andres småkaker.

For i dag og i fremtiden er det andre boller som gjelder!