TV 2 utpekte Joe Biden som vinner av presidentvalget rett før klokken 15.00 fredag. TV 2 er med det det første norske mediet som kårer en vinner av presidentvalget, og det før de store amerikanske mediene har gjort det samme.

- Ingen veier til mål for Donald Trump, sier TV 2. 

Verken CNN, BBC, Fox News, The Guardian eller The New York Times har erklært noen vinner i skrivende stund. TV 2 var også først med å utrope president Donald Trump som vinner i 2016. 

Til Kampanje forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 hva det er som gjør dem sikre på seieren nå:

- Dette er på bakgrunn av Terje Sørensen sine tall, analyser, historiske kunnskap og all den informasjonen som kommer fra USA. Han har «callet» USAs presidenter i flere valg på rad, og nå gjør han det i år igjen, sier hun til Kampanje. 

TV 2s tallknuser Terje Sørensen har ifølge kanalen jobbet i Posten i 32 år og bruker lommekalkulator og eget hodet for å regne seg frem til resultatet. Ifølge TV 2 var Sørensen også først i 2008 og 2012. 

- Følte oss trygge
- Helt konkret satt vi og ventet på flere stemmer i Pennsylvania som kom inn for få minutter siden og som var mange nok i Bidens favør. Det gjorde at vi føler oss trygge på at Biden er USAs neste president, fortsetter hun.

Hun forteller at dette er et resultat av en «kjempeinnsats i hele nyhetsorganisasjonen».

- Hvordan er stemningen i redaksjonen nå?

- Vi er egentlig helt utslitte. Vi har holdt på i tre døgn. Vi er ikke CNN og er ikke rigget for amerikanske presidentvalg som varer og rekker i dagevis. Folkene våre har jobbet helt ellevilt mye, lenge og bra. Hele TV 2 mobiliserer i Oslo og Bergen. Folk har knapt sovet det siste døgnet og det er ingen som vil sove, sier Solbrække.

NRK avventer
Like etter at TV 2 hadde utpekt Biden til vinner, meldte Dagbladet at Decision Desk hadde gjort det samme. De leverer analyser til medier som The Economist, Reuters, Axios og Dagbladet.

NRK har enda ikke utpekt noen vinner. Kampanje har vært i kontakt med NRK og programredaktør for NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, som forteller at de venter på Associated Press.

- Da kan jeg si er at vi følger Associated Press, vi har alliert oss med dem og har en felles tjeneste med Associated Press. Så vår policy er at vi følger dem, også gjør vi noen egne vurderinger. Også melder vi når andre eventuelt gjør det. Men dette er litt av forklaringen på at vi har hatt Arizona som avklart lenge, sier Knut Magnus Berge til Kampanje.

Les mer: VG og TV 2 mener det var feil å kutte Trumps tale: - Uklokt og oppsiktsvekkende