«Klar smittenedgang i Oslo siste døgn» skriver Dagbladet mandag morgen i en sak som kan vekke optimisme hos lesere i hele landet etter flere uker preget av nedslående nyheter om smitteutviklingen i hovedstaden.

Saken er bygd på nye tall fra Oslo kommune som viser 105 nye smittede siste døgn, mot 179 nye tilfeller lørdag.

Men hva forteller egentlig tallene? Forrige helg ble det rapportert om 218 nye tilfeller lørdag og søndag. Denne helgen ble det rapportert om totalt 283 smittede. Det utgjør en vekst på 30 prosent på én uke.

- Dette er så DUMT! skriver bydelsutvalgsleder på Grünerløkka i Oslo Geir Storli Jensen (MDG) på Twitter.

- Hver helg går smittetallene «ned» fordi det er mindre kapasitet på lab. Denne lørdagen og søndagen har det vært rapportert 283 smittede i Oslo, samme dager forrige uke ble det rapportert 218, fortsetter han.

- Virker mot myndighetenes innsats
Han mener det er direkte misvisende å rapportere om tallene fra dag til dag uten å sammenligne med samme tall uken før, og viser også til at NRK gjorde det samme på Dagsrevyen søndag.

Da kunne nyhetsanker Atle Bjurstrøm fortelle om en nedgang i antall smittede på henholdsvis 179 i landet og 37 i Oslo det siste døgnet.

- Det gjør at folks forståelse av situasjonen blir i dårligere, og virker imot myndighetenes innsats for å formidle korrekt og tydelig, sier Storli Jensen.

Les også: Helsedirektoratet fortsetter smittekampen – svir av 7,5 mill. i ny kampanje

- Tror det gjør folk forvirret
MDG-politikeren får støtte av kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Oslo kommune.

- Vi har stor forståelse for at det er interesse for smitteutviklingen i Oslo, men det hadde selvsagt vært en fordel om mediene satte tallene inn i en sammenheng. For eksempel er det ganske vanlig at smittetallene er lavere søndag og mandag enn på ukedagene utover i uka, fordi færre tester seg lørdag og søndag. Det er en tendens vi har sett i hele høst, sier hun.

Hun mener det gir et bedre bilde å sammenligne med samme dag uken før, og viser til at de legger ut mye statistikk på hjemmesidene til Oslo kommune, inkludert smittede per 100.000, utvikling siste 14 dager, smittede fordelt på alder og geografisk fordeling.

- Jeg tror ikke nødvendigvis disse dag til dag-rapporteringene gjør det vanskeligere å kommunisere tiltakene, men jeg tror det bidrar til å gjøre folk forvirret og urolige fordi de ikke helt vet hva de skal sammenligne med, sier Gjørtz.

NRK: - Stort informasjonsbehov
Kampanje har vært i kontakt med redaktør Knut Magnus Berge i NRKs nyhetsdivisjon, som gir følgende kommentar.

- Vi er enig i at rapportering uke for uke gir det beste bildet av smitteutviklingen. Men tidvis - som i går - gir vi også statusoppdatering av utviklingen siste døgn, siden informasjonsbehovet er så stort, skriver han i en tekstmelding.

Kampanje har også vært i kontakt med nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet. Han henviser til redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund.

- Dette er en kort registrering av dagens smittetall, slik de fleste medier lager hver morgen når Oslo kommune publiserer smittetallene sine. Som Storli Jensen sier, er det vanlig at tallene er litt forskjellige i helger og på ukedager, men i denne saken burde vi for bedre kontekst hatt med at snittet den siste uken er 171 og at det ble registrert 124 tilfeller samme dag forrige uke, skriver Holmlund i en e-post til Kampanje.

Det er lagt inn i saken nå.

- Vi håper og tror at Dagbladet gjennom vår grundige koronadekning og en lang rekke artikler gir leserne et godt overblikk over koronasituasjonen og smitteutviklingen i Norge. Nettopp det å formidle informasjon fra myndighetene får stor plass på våre flater, som for eksempel dagens pressekonferanse om coronasituasjonen i Oslo.