I dag er det valgdag i USA og norske medier har dekket den amerikanske valgkampen tett i hele høst. Retriever har gått gjennom all redaksjonell omtale av president Donald Trump og sett på hvor mye omtale Trump har fått sammenlignet med hans motkandidat Joe Biden, samt sammenlignet med Trumps motkandidat i 2016, Hillary Clinton.

- Vi ser at Donald Trump er den klare vinneren av norske medier. Både i 2016 og 2020 har han fått desidert mest omtale her hjemme, sammenlignet med motkandidatene Clinton og Biden, sier daglig leder Guro Lindebjerg i Retriever til Kampanje.

Perioden Retriever har undersøkt er 1. september til 2. november i 2016 og i 2020, og de har inkludert omtale i alle norske redaksjonelle medier på nett, de aller fleste redaksjonelle medier på papir og noen utvalgte redaksjonelle sendinger på TV og radio.

Her kan du se antall oppslag:

1. september – 2. november 2016:

  • Donald Trump – 9.197 oppslag
  • Hillary Clinton – 7.311 oppslag

1. september – 2. november 2020:

  • Donald Trump – 12.957 oppslag
  • Joe Biden - 5.945 oppslag

- Mye større forskjell i år
Størst forskjell finner vi i årets valgkamp. De siste to månedene er Trump nevnt eller omtalt i nesten 13.000 oppslag. Det er 119 prosent mer enn Joe Biden, som er omtalt i til sammen 5.945 oppslag.

- Det er naturlig at den sittende presidenten får mer omtale enn motkandidaten, fordi han også er involvert i en rekke sakskompleks som ikke er direkte relatert til valgkampen. Men at Trump er omtalt i 7000 oppslag mer enn Biden er oppsiktsvekkende, og det er mye større forskjell enn hva det var i 2016-valgkampen. I 2016 så vi at Trump fikk om lag 9 200 medieoppslag i den samme tidsperioden, noe som utgjøre 26 prosent mer enn Clinton med sine 7 300 oppslag, sier Lindebjerg i Retriever.

Retriever-sjefen sier det er klart at koronasituasjonen og Trumps utspill relatert til den genererer ekstra mye omtale i år.

- Men at norske medier på to måneder publiserer nesten 13.000 medieoppslag om den amerikanske presidenten, det er mye. Dette utgjør ni oppslag i timen, døgnet rundt. Og det er mer enn hva sittende statsminister Erna Solberg fikk de to siste månedene frem til det norske stortingsvalget i 2017. Det norske folk bør med andre ord være godt opplyst om den amerikanske presidenten.

Saken fortsetter etter bildet.

Kandidatene:

President Donald Trump og motkandidat Joe Biden i en TV-debatt tidligere i år. Foto: AP / NTB

Kommentator er kritisk
Journalist og kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, er kritisk til den voldsomme dekningen av det amerikanske presidentvalget.

- Jeg synes dekningen er i overkant stor, og det er fort at man drukner litt i alt dette stoffet. Jeg foretrekker mer analyse og mindre løpende nyhetsdekning for min del, men det er stor interesse for dette stoffet, og da leverer norske medier, sier han til Kampanje.

At det er Donald Trump som stikker av med mesteparten av dekningen, er mindre overraskende.

- Det er mye å skrive om når det gjelder Trump. Det er stadige utspill og spissformuleringer. Det er naturlig at han trekker til seg mye pressedekning, sier Snoen.

Han mener årets valgkamp i stor grad er blitt en folkeavstemning for eller mot Donald Trump.

- Det var opprinnelig Joe Bidens strategi også, at det først og fremst skulle handle om å bli kvitt Trump. Derfor har Biden også holdt en lavere profil. I tillegg kommer koronapandemien. 

- Tror du også norske medier har vært mindre interessert i Biden enn de var i Clinton?

- Hillary Clinton hadde historien med familiedynastiet Clinton, men det var naturlig også en større interesse for at hun kunne bli valgt som den første kvinnelige presidenten. Joe Biden er på mange måter en fargerik person med mye historie, men han har ikke den historiske betydningen som Clinton hadde.