Donald Trumps tidligere sjefsstrateg Steve Bannon vekker igjen oppsikt når han i eget Youtube-program argumenterer for å halshugge Dr. Anthony Fauci og FBI-sjef Christopher Asher Wray.

Uttalelsen har fått Twitter til å suspendere Bannons konto på tjenesten. Youtube har fjernet episoden det er snakk om, men programmet i seg selv er fortsatt tilgjengelig. I mellomtiden går klippet sin rungang på Twitter.

Politisk redaktør i Nidaros og tidligere nestleder i SV, Snorre Valen, mener uttalelsen setter intervjuet av Bannon på Nordiske Mediedager (NMD) i 2019 i et enda dårligere lys.

«Jeg vil oppriktig veldig gjerne høre hva @mediedager nå tenker om 1) Bannon-invitasjonen, 2) hvordan de presenterte Bannon, 3) hvordan de svarte (og omtalte) kritikerne av Bannon-intervjuet, og 4) om de nå er overrasket. Bonus hvis de som skrev pompøse ledere om saken også svarer», skriver han på Twitter.

Les også: Norsk PEN-sjef kritisk til Twitters Trump-redigering: - Ikke veldig overbevisende

- Kan ikke være overrasket nå
Invitasjonen av den tidligere Breitbart-sjefen til mediefestivalen i Bergen ble heftig kritisert for ett år siden, men festivalledelsen har hele tiden stått inne for avgjørelsen.

- Debatten som foregikk i fjor var på to ulike plan, der den ene parten prøvde å si noe om at en naturlig konsekvens av Steve Bannons ideologi og måten å opptre på, var å oppfordre til vold. Det var en del av kritikken som jeg ikke synes NMD tok inn over seg eller svarte på. Det er viktig å minne om at verken NMD eller andre kan være overrasket nå. Dette er modus operandi for den type autoritære ytre høyre-folk som han, sier Valen til Kampanje.

Valen mener dette er et godt tidspunkt å ta en ny diskusjon om hvordan vi som samfunn møter det han kaller en demokratisk trussel.

- Min påstand er at mange har tatt for lett på konsekvensene over tid av den typen agitasjon som Steve Bannon kommer med. Det er skummelt for ytringsfriheten og pressefriheten å tro at han ikke mener alvor med det han sier.

- Tar du han bokstavelig?

- Nei, jeg tror ikke at Bannon personlig vil hugge hodet av Fauci. Det er ikke sånn det funker. Men typer som Bannen vil gradvis og over tid øke aksepten for den type språk og det ender gjerne med vold i andre enden. Vi trenger ikke se så langt tilbake i tid for å se eksempler på det.

Les også: Her er reaksjonene på Steve Bannon: - Mye skraping i overflaten

- Ville satt hodene på påler
Her er et udrag fra Steve Bannons Youtube-show, der han altså snakker om hva Donald Trump bør gjøre i en eventuell andre presidentperiode (Kampanjes oversettelse):

«Andre periode starter med å gi Wray og Fauci sparken. Jeg vil faktisk gå et skritt lengre, men presidenten er en godhjertet og snill mann. Jeg skulle gjerne dratt tilbake til gamle dager til Tudor-tiden i England og satt hodene deres på påler. Jeg ville satt dem i hvert hjørne av Det hvite hus, som en advarsel til føderale byråkrater, enten er du med oss eller så forsvinner du. Det er på tide å stanse lekene».

Kampanje har vært i kontakt med festivalsjef Guri Heftye i Nordiske Mediedager.

- Vi har ingen kommentar til dette, sier hun.

Kampanje har også vært i kontakt med politisk redaktør i Aftenposen, Kjetil B. Alstadheim. Avisen forsvarte invitasjonen av Bannon i en leder i fjor. Alstadheim, som tiltrådte som politisk redaktør i januar i år, ønsker ikke å kommentere saken nå.