Konkurransetilsynet mener at Schibsteds oppkjøp av Nettbil svekker konkurransen og konsernet pålegges å selge nettstedet. Mediekonsernet har i dag mottatt vedtaket fra tilsynet, skriver tilsynet i en pressemelding onsdag.

Schibsted og Nettbil konkurrerer om å tilby en digital markedsplass til privatpersoner som ønsker å selg e sin bruktbil. Schibsted eier markedsplassen Finn og tilbyr annonsetjenester, mens Nettbil tilbyr en nettbasert auksjonsløsning for bruktbiler som selges fra privatpersoner til bilforhandlere.

- Digitale plattformer for blant annet kjøp og salg blir stadig viktigere for norske forbrukere. Sunn konkurranse mellom selskapene er viktig, blant annet for å sikre utvikling av nye tjenester og lavest mulig priser for forbrukerne. Det er Konkurransetilsynets oppfatning at oppkjøpet fjerner det økende konkurransepresset Nettbil utøver på Finn, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en melding,

Det var i desember i fjor Schibsted gikk til innkjøp av nettstedet Nettbil.no, som lar forbrukere selge bruktbilen sin til forhandlere. Schibsted som fra før av eier Finn, ett av Norges største nettsteder for kjøp og salg av bruktbiler, forsterket med det ytterligere sin posisjon på bruktbilmarkedet.

Konkurransetilsynet var tidlig ute og varslet at de ikke så blidt på saken. 

Les også: Konkurransetilsynet varsler mulig inngrep i Schibsted-kjøp: - Rimelig grunn til å anta at det vil hindre effektiv konkurranse

Beslutningen fra Konkurransetilsynet betyr at Schibsted må selge aksjene i Nettbil «til en uavhengig og egnet kjøper», skriver tilsynet som også skal godkjenne den nye kjøpere.  

Schibsted kan klage inn beslutningen innen seks uker. Det opplyser Schibsted at de kommer til å gjøre.

- Vi mener Konkurransetilsynets vedtak er feil. Vi skal sette oss grundig inn i vedtaket, men anser det som klart at vi vil benytte oss av muligheten til å klage innenfor klagefristen, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted til Kampanje.  

Les mer: Konkurransetilsynet setter Schibsted under lupen - kan bli for stor på rubrikksalg (abo.)

Årlig selges det over 400.000 bruktbiler på det norske markedet, som er en av tre viktige vertikaler i Finn.no, som hadde en omsetning som passerte over to milliarder kroner for første gang i 2019. Det er nettopp rubrikkveksten på bil som har vært sterkest for mediekonsernet.