Fritt Ords Pris 2020 tildeles Deeyah Khan for hennes fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme, skriver stiftelsen i en pressemelding.

- Filmene er følsomme og dristige i sine forsøk på å forstå og å opplyse, og behandler flere av de mest kontroversielle temaene i vår tid. Resultatet blir dokumentarfilmer som er både kunstnerisk sterke og journalistisk originale, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

Deeyah Khan er født i Oslo og har norsk-pakistansk familiebakgrunn. Hun slo gjennom som musiker og sanger, men forlot Norge i 1997 etter hets trakassering fra konservative norske muslimer. I 2012 debuterte hun med en dokumentar om æresdrap, «Banaz. A Love Story». I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, «White Right. Meeting the Enemy». Hun har fått Emmy-pris for begge filmer.

- Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet. I dokumentarene evner hun å møte ekstremister konstruktivt fremfor å bringe dem til taushet. Hennes konfrontasjoner med militante aktivister, som islamister og nynazister, setter i gang endringer hos både ekstremistene og oss som ser filmene. Khan representerer en sjelden posisjon fordi hun møter ytterliggående krefter til utfordrende, men rolig samtale, sier Brochmann.

Fritt Ords Pris er på 500.000 kroner og en statuett signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer 13. desember i Operaen i Oslo.