I et fengsel i Saudi-Arabia sitter en ung kvinne fengslet på ubestemt tid. Menneskerettighetsaktivisten Loujain al-Hathloul ble fengslet etter at hun la ut en film av seg selv mens hun kjørte bil. Nå sultestreiker hun for fjerde uke på rad. Amnesty forteller at al-Hathloul har vært utsatt for tortur, overgrep og isolasjon i fengselet og krever at hun settes fri. 

Samtidig leder Saudi-Arabia G20-møte i år, som samler noen av de rikeste landene i verden. I morgen møtes noen av verdens mektigste ledere på møtet som i år foregår virtuelt, men under ledelse av Saudiske myndigheter.  

Amnesty krever at Loujain al-Hathloul og flere kvinnelige aktivister nå må settes fri og ønsker å bruke G20-møte som et mulighetsvindu for å få til reelle menneskerettslige reformer i Saudi-Arabia.

- Giverviljen var helt overveldende
Amnesty har henvendt seg til sine støttespillerne med en konkret forespørsel om å bidra til å kjøpe en annonse i Financial Times. På få dager samlet menneskerettighetsorganisasjonen inn over 300.000 kroner til annonsestuntet fra over 2700 nordmenn.

- Giverviljen var helt overveldende. Det er tydelig at folk har et engasjement for Saudi-Arabia og at de ønsker å bidra, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til Kampanje.

Annonsen vil gå digitalt i Financial Times fra 9 – 22. november, og fylle baksiden av papiravisen på lørdag 21. November.

Se bilde av annonsen nederst i saken.

- Strategisk plassert nålestikk
- Vi kan ikke måle oss med det PR-maskineriet Saudi-Arabia har hyret inn for å pusse på imaget sitt og for å dekke til sannheten om menneskerettighetssituasjonen i det lukkede landet. Med denne annonsen henvender vi oss direkte til de personene vi vet at saudiske myndigheter er mest opptatt av å imponere, nemlig verdens – og næringslivsledere, sier Egenæs.

- Det blir et svært strategisk plassert nålestikk rett i hjertet til saudiske myndigheter, og kan forhåpentligvis bidra til at uskyldige menneskerettighetsforkjempere blir løslatt, fortsetter generalsekretæren.

Amnesty Norge forteller at de også har støtte i den norske befolkningen. En fersk undersøkelse Amnesty Norge gjennomførte i Oktober viser at 79 prosent mener norske myndigheter bør bli modigere til å kritisere menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia.

annonse i FT 980 1441.jpgPå trykk: Denne annonsen fyller baksiden av papiravisen til Financial Times lørdag 21. november. Foto: Amnesty