Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

I en ny undersøkelse fra Stiftelsen Tinius om Generasjon Z og digitale informasjonsvaner svarer 64 prosent av Generasjon Z-utvalget i Norge at de går direkte til norske nyhetsmedier for å bli oppdatert digitalt. 53 prosent i Sverige gjør det samme. Onel Eeliya (20), Alice Lindh (20) og Emilie Solheim (19) som er med i den nyeste episoden av Tinius Talks forklarer hvorfor.

- Jeg tror det handler om kildekritikk. Vi er gode til å finne så korrekt informasjon som mulig. Nyhetsmediene har jo et ansvar for å ha riktig informasjon og ikke spre fake news, mens influencere kan gjøre litt mer som de vil, sier Alice Lindh (20) fra Linköping i Sverige.

- Allerede fra ung alder lærer vi at det er viktig med kildekritikk. Et godt eksempel er korona. Der er jeg veldig skeptisk når influencere publiserer noe. Det føles som folk skriver hva som helst for å få klikk, sier Onel Eeliya (20) fra Jönköping i Sverige.

- Det begynner allitd i sosiale medier
Tinius-rapporten om Generasjon Z viser at tilliten til mediene er høy. 74 prosent av de norske respondentene og 64 prosent av de svenske er helt enig eller enig i utsagnet; «Jeg liker at informasjon jeg finner digitalt er kvalitetssikret av en journalist». I podkasten sier panelet likevel at de ofte starter i sosiale medier når de vil bli oppdatert.

- Mobilen er der jeg oftest får nyheter. Vi kan ta BLM. Første gang jeg hørte om det var på Instagram. Det begynner alltid med sosiale medier, sier Onel Eeliya.

- Man går inn på Instagram flere ganger om dagen og sjekker stories. Det at det er så enkelt å dele og så lett å finne relevante sider gjør det til et godt sted for å holde seg oppdatert og finne nyheter. Det går veldig fort, sier Alice Lindh.

Panelet mener at det å kommentere og dele nyheter i sosiale medier er viktig. I undersøkelsen fra Stiftelsen Tinius er det likevel bare 32 prosent av Generasjon Z-utvalget i Norge og 34 prosent i Sverige som er helt enig eller enig i utsagnet; «Jeg liker at informasjon jeg finner digitalt kan likes, deles og kommenteres». Panelet tror det er fordi kommentarer ofte blir til bråk og krangel.

- I sosiale medier er det ofte mange du kjenner som følger deg, og man vil helst bli likt. Dersom man kommenterer på en sak og det kommer opp hos andre, så kan man kanskje se på deg med et nytt perspektiv, og det kan kanskje være at mange synes er veldig skummelt, sier Emilie Solheim (19) fra Stavanger.

De er enige i at nyhetsmedier må ha aktive konti i sosiale medier.

- Da kan man klikke seg videre til artikkelen, så jeg synes det er veldig viktig, sier Eeliya.

Vil ha bilder og lite tekst
Panelet mener også at nyhetsmediene bør lære av formatet i sosiale medier: bilder og lite tekst.

- Jeg kan godt lese en sak, men det blir fort skumlesing. Dersom man ser det via bilder med tekst eller noen som forteller så er det lettere å sette seg inn i saken, sier Emilie Solheim.

- Som for eksempel P3 Nyheter. Total tekst er veldig lite og det synes jeg er bra. Det fungerer når som helst, hvor som helst, og det går fort, sier Alice Lindh.

Tror på medienes fremtid
I podkasten forteller Hansine Korslien, kommunikasjonsansvarlig i Stiftelsen Tinius, at omtrent 15 prosent av Generasjon Z-utvalget i Sverige og 20 prosent i Norge oppgir at de betaler for nyheter digitalt i dag, ifølge Tinius-undersøkelsen. Tallene overasker ikke panelet.

- Jeg tror grunnen til at så få vil betale er fordi man tenker at man kan finne informasjonen gratis et annet sted fordi man har tilgang til Internett, sier Alice Lindh.

Videre i Tinius-undersøkelsen kommer det frem at dobbelt så mange som betaler for nyheter digitalt i dag tror de kommer til å betale i fremtiden. I podkasten er Gen Z-panelet positive til medienes fremtid.

- Jeg tror fremtiden er lys for media. Man kommer alltid til å ville oppdatere seg og det blir bare bedre og bedre å oppdatere seg, sier Emilie Solheim.

Her kan du høre den nye mediepodkasten til Tinius-stiftelsen, Tinius Talks.