Saken blir oppdatert.

Medietilsynet deler ut 91,9 millioner kroner i kompensasjon til medier som er rammet av koronakrisen. 169 mediehus har søkt på ordningen, men bare 108 av dem har fått innvilget søknaden sin. Det viser tildelingspapirer Kampanje har fått.

Totalt er det 132 aviser som deler på potten og som får støtte som følge av korona-krisen, slik at hvert enkelt medium i snitt har fått snaue 700.000 kroner. 

- Treffer ikke mediehusene
Medietilsynet bruker altså under en tredjedel av potten regjeringen har satt av til kompensasjonsordningen, som var på 300 millioner kroner. Det er usikkert hva som skjer med resten av pengene.

- Dette forteller meg at denne støtten ikke treffer mediehusene på den måten vi skulle ønsket. Det er det ikke tvil om, sier lederen for Landslaget for lokalaviser, Tomas Bruvik.

- Er du overrasket over størrelsen på beløpet – 92 millioner kroner?

- Nei, egentlig ikke. Vi har hele tiden vært redd for at det ville ende slik.

- Hva tror du er årsaken til at det ikke deles ut mer penger?

- Vi har hele tiden ment at dette skulle vært en annonsekompensasjon, men det har vært på omsetning. Nå viser det seg at støtten ikke treffer spesielt godt og at den ikke treffer for våre aviser. Slik det ser ut nå så virker som om midlene også tilfaller de største, sier han.

Vil ha pengene
Bruvik varsler et ordentlig oppgjør for å beholde så mye som mulig av den gjenværende støttepotten på hele 210 millioner kroner.

- Det er mye penger igjen og vi vil umiddelbart gå i dialog med departementet for å se på om det er mulig å få gjort noe politisk, sier Bruvik.

- Dere vil ikke godta at pengene forsvinner tilbake til statskassen?

- Nei, definitivt ikke. For mange aviser fortsetter det å falle og krisen er på ingen måte over, sier han.

Må dokumentere fall på 15 prosent
Ordningen skal kompensere for inntil 60 prosent av virksomhetens inntektsbortfall i perioden fra 15. mars til 30. juni 2020. For å kvalifisere til ordningen må virksomheten dokumentere et fall i omsetning på minst 15 prosent i forhold til den samme perioden i 2019.

Les mer: AP, SV og Sp skuffet over mediebudsjettet: - Burde sett en storstilt økning i støtten

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje Media er blant mediehusene som har søkt på ordningen.