Saken blir oppdatert.

Det har vært knyttet stor spenning til hvor mye av potten på 300 millioner kroner regjeringen ville klare å bruke på kompensasjonsordningen Medietilsynet har fått ansvar for å håndtere. Tidligere i dag kunne Kampanje komme med fasiten: 91,9 millioner kroner.

- Medietilsynet må vurdere søknadene opp mot kriteriene i forskriften, og når de som er kvalifiserte får støtte, blir summen vel 92 millionar kroner. Hva som skjer med de resterande 208 millionene er ikke avklart. Det må Kulturdepartementet ta stilling til, sier Medietilsynet-direktør Mari Velsand i en pressemelding.

Les mer: Deler ut 92 millioner kroner i krisestøtte til norske medier

Størrelsen på utbetalingene får mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, til å reagere.

- Det er tragisk at ikke regjeringen og ministeren kunne lytte til mediebransjen og oss politikere som sa at mediestøtteordningen var altfor streng og ikke god nok. Altfor mange kom til å falle utenfor, sier hun til Kampanje.

- Jeg vet at veldig mange av de små avisene ikke har vært i stand til å forholde seg til regelverket i det hele tatt når det har handlet om omsetningssvikt og ikke annonsesvikt, som har vært det store problemet, fortsetter hun.

- Treffer ikke våre aviser
Det bekrefter lederen for Landslaget for lokalaviser, Tomas Bruvik, til Kampanje.

- Er du overrasket over størrelsen på beløpet – 92 millioner kroner?

- Nei, egentlig ikke. Vi har hele tiden vært redd for at det ville ende slik.

- Hva tror du er årsaken til at det ikke deles ut mer penger?

- Vi har hele tiden ment at dette skulle vært en annonsekompensasjon, men det har vært på omsetning. Nå viser det seg at støtten ikke treffer spesielt godt og at den ikke treffer for våre aviser. Slik det ser ut nå så virker som om midlene også tilfaller de største, sier han.

Les også: Disse avisene deler på 92 millioner kroner i koronastøtte

- Bekymret for mediemangfoldet
Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey, mener tildelingen bekrefter advarselen de kom med at innretningen treffer bransjen dårlig.

- Nå er jeg bekymret for mediemangfoldet. Vi sa i går at mediehusene har hatt en krevende høst. Koronaepidemien har akselerert det digitale skiftet og tapet av annonseinntekter. Det var derfor vi anbefalte at man skulle se på kompensasjon for annonsetapet, sier hun til Kampanje.

Nå varsler hun en gjennomgang av ordningen og kriteriene.

- For bransjen har lidd store tap og de får vi ikke tilbake.

- Det gjenstår over 200 millioner kroner av potten regjeringen satt av. Er de tapt, tror du?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg merket meg at regjeringen har forsikret mediene om at de var beredt til å ta grep dersom det ble krevende tider. Jeg mener kompensasjonsordningen må evalueres og vi må gjennomgå resultatene opp mot de reelle tapene man har hatt.

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje Media er blant mediehusene som har søkt på ordningen.