NTB, som er Nordens største bildebyrå, skriver i en pressemelding at en del utvalgte kunder vært med på utviklingen av mediebanken det siste året. Nå er tjenesten klar for resten av det norske markedet.

- En av testkundene kalte dette for en månelanding for dem. Vi mener at mediebanken vil gjøre livet lettere for de av kundene våre som håndterer bilder og video, sier NTBs mediebanksjef Tor Richardsen i meldingen. 

NTB er en viktig leverandør av bilder og video til norske medier, og skriver at de i mange år har utviklet bildetjenestene hånd i hånd med innholdet de leverer. Det nye med mediebanken er at NTB tilbyr kundene en plattform for både egne bilder og video, i tillegg til hele bilde- og videouniverset fra NTB.

- Utviklingen som skjer for NTBs bildeportal, er et unikt utgangspunkt for å lykkes med mediebanken, sier Richardsen.

Han fremhever også at NTB har flere samarbeidspartnere på prosjektet.

- Vi jobber sammen med store internasjonale skylagringsleverandører og lokale design- og utviklingsmiljøer. Fete Typer har samarbeidet med oss om brukergrensesnittet og det visuelle uttrykket, som er felles for mediebanken og vår nye bildeportal, sier Richardsen.

Robotene kommer
Redaktør og leder for NTB visuell, Christina Dorthellinger Nygaard, sier ambisjonene er store og strekker seg ut over Norges grenser. Hun mener mediebanken har spesielt ett konkurransefortrinn i Norden.

- En av de viktigste egenskapene til mediebanken er at roboten lærer fort og gjenkjenner folk og andre elementer i et bilde eller en video. Det gjør også de store internasjonale tjenestene. Men der de kun vet hvem Erna Solberg er, vet vi også hvem hennes kjære Sindre er. Der de identifiserer internasjonale idrettsgrener og merkevarer, jobber vi med de lokale merkevarene og idrettsgrenene. Vi samarbeider med de store om det overordnede. Samtidig har vi et eget AI-prosjekt med fokus på det lokale, sier Nygaard. 

NTB skriver at de de siste årene har satset mer på teknologiske tjenester til kundene. Strategien er å levere innhold, tjenester og teknologi der det er smart med en felles aktør for bransjen.

- Vi skal bidra til en enklere hverdag for kundene slik at de kan konsentrere seg om sin egenart og det som gjør VG til VG og Hitra Frøya til Hitra Frøya. En stor bonus med mediebanken er at en tjeneste som er laget for storforbrukere av digitalt medieinnhold, er velegnet til kunder utenfor mediebransjen også, sier sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, Mads Yngve Storvik.

Les også: NTB legger ned Scanpix-merkevaren: - Målet er en tydeligere profil og identitet