Nent-gruppen legger torsdag morgen frem sine tall for årets tredje kvartal, og de viser at veksten i det viktige strømmemarkedet fortsetter og det med hele 97.000 kunder. Det var imidlertid mindre enn de rundt 200.000 kundene selskapet fikk i andre kvartal. 

Les også: TV-seerne strømmer til Viaplay - la til 200.000 kunder i andre kvartal

Samlet har Viaplay-tjenesten nå 2.813.000 abonnenter og fosser frem mot målet om tre millioner kunder ved utgangen av året. Veksten i tredjekvartal var dermed på 31 prosent sammenlignet med kundetallet på samme tid i fjor.

- I og med at den globale pandemien fortsetter å ha en enorm stor påvirkning på livene våre, er vi veldig stolte over å ha spilt en rolle i tilby en etterlengtet pause fra de mange utfordringene vi møter. Vårt innhold har funnet veien til flere nordiske husholdninger enn noensinne og dette fremgår av våre sterke resultater, sier konsernsjefen i Nordic Entertainment Group, Anders Jensen, i en melding.

Viaplay-omsetningen øker
Omsetningen til Viaplay økte med 18 prosent i løpet av perioden juli til ut september sammenlignet med samme periode i fjor. Viaplay nærmet seg dermed for første gang en omsetning på én milliard kroner i løpet av et kvartal, med 957 millioner kroner.

Selskapet trekker i meldingen frem serier som «Partisan» og sesong av «Älska mig» for å forklare deler av suksessen og veksten i seertid som økte med 33 prosent sammenlignet med tilsvarende periode for ett år siden. Selskapet har også i kvartalet kunngjort at en ny sesong av Wisting med Sven Nordin er på trappene. 

Les også: Sven Nordin tilbake som Wisting – ny sesong kommer på Viaplay

Omsetningen i mediekonsernet som også eier og driver TV-kanaler som TV3 og Viasat4 og radiokanalen P4 i tillegg til Viaplay falt imidlertid til 2,82 milliarder svenske kroner ettersom satellitt-TV-selskapet Viasat er slått sammen med Telenors satellitt-TV-distributør Canal Digital og skilt ut i eget selskap. På samme tid i fjor var omsetningen på 3,38 milliarder kroner.

Driftsresultatet i Nent-gruppen endte på 256 millioner svenske kroner, ned ti millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor

Tar en Brexit
Samtidig slipper Nent-gruppen nyheten om at selskapet flytter «hjem» sine  TV-kanaler fra England og det britiske markedet. Helt siden starten har Nent-gruppen sendt kanaler som TV3 og Viasat 4 fra det engelske markedet og dermed svart til britisk lovgivning. Flyttingen gjelder også for strømmetjenesten Viaplay som også har ligget under britisk jurisdiksjon.

Bakgrunn for at Nent nå flytter sine kanaler tilbake til Sverige og tar en Brexit er at sendelandsprinsippet ikke lenger vil være gjeldende for Storbritannia ved utgangen av overgangsfasen den 1. januar 2021, når landet forlater EU. 

- Som et resultat av at overgangsperioden for Brexit løper ut på slutten av året, har vi besluttet å flytte våre TV-lisenser samt registreringen av våre strømmeplattformer til Sverige. Vi forventer ikke noen betydelig finansiell effekt av denne historiske forandringen, men er naturligvis veldig fornøyde med at dette sikrer fortsatt tilgjengelighet for innholdet vårt i så vel Norden som internasjonalt, sier Anders Jensen.

TV-kanalene og strømmetjenesten vil dermed ikke lenger ligge under reguleringsregimet til britiske Ofcom, men svenske reguleringsinstanser.

Da TV3 i sin tid ble etablert for over 30 år siden så ble kanalen sendt fra England, og selskapet (som den gang het MTG) kunne på den måten utfordre TV-monopolet i Sverige og Norge på 1980- og 1990-tallet. 

Her kan du se tallene til Nordic Entertainment Group for årets tredjekvartal. All tall i MSEK. 

Nent-gruppen 2020 2019 Endring i %
Omsetning 2.828,0 3.383,0 - 16,6
Driftsresultat 256 265 - 3,4
Resultat før skatt 231 258 - 10,4