Da styreleder i Norsk PEN og leder av Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, gjestet «God morgen Norge» onsdag for å snakke om ytringsfrihet og satire etter drapet på den franske læreren Samuel Paty, hadde hun med seg Charlie Hebdo-utgaven som ble utgitt etter drapet på de 12 redaksjonelle medlemmene i 2005.

Hun hadde fått beskjed om at redaksjonen i «God morgen Norge» hadde fått klarering fra nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til å vise forsiden, som prydes av en karikatur av profeten Mohammed, men da hun ankom studio kom kontrabeskjeden. 

I et Facebook-innlegg skriver Kjersti Løken Stavrum at det er TV 2s «soleklare rett» å ikke vise forsiden. I innlegget skriver hun videre at planen var å snakke om valget de tok om ikke å vise den, men at de heller ikke fikk tid til dette.

Hun avslutter Facebook-innlegget slik:

«Ytringsfrihet er den friheten vi har til å ytre oss uten å frykte straff eller represalier. Lovverket er stort sett på plass, det er i praksis det er blitt utydelig. Vi kvier oss, vi velger å ikke ytre, for sikkerhets skyld. Det kalles «nedkjølende effekt». Jeg tror det begynner å bli ganske kjølig på enkelte områder nå.»

- Tror mange flere er redde
Overfor Kampanje understreker Kjersti Løken Stavrum at det ikke ligger noe kritikk av TV 2 i Facebook-innlegget. Hun utdyper hva hun mener med en «nedkjølende effekt».

- Nå har vi vært gjennom noen runder med karikaturtegninger tidligere, men de har handlet om de som lager og publiserer karikaturer, nå handler det om mye mer. Jeg tror at mange flere er redde nå, og det tror jeg at man bør snakke om, sier Løken Stavrum.

Hennes inntrykk er at vurderingen «God morgen Norge» tok ikke skiller seg fra vurderingene som tas i andre norske mediehus omkring karikaturer av profeten Mohammed. 

- Ytringsfrihet er også retten til ikke å publisere, til ikke å vise tegningene og snakke om dette i skoletimen, men hvis det blir sånn at ingen viser dem, så er jeg opptatt av at dette kanskje skremmer flere, og det bør vi snakke om.

- Hvilket ansvar har media i den sammenhengen?

- Media har en oppgave i å skape en så opplyst offentlig samtale som mulig, men jeg tror mange flere aktører må på banen og bidra til å skape trygghet og forsikringer om at man har ytringsfrihet.

Løken Stavrum er opptatt av at vi har en ærlig samtale om frykt og utrygghet.

- Det vil være uheldig hvis vi har en skinnsamtale om ytringsfrihet. Hvis det er sånn at flere nå enn før er redde, bør vi være ærlige om det.

- Publiserer hvis det er relevant
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 bekrefter overfor Kampanje at hun hadde gitt grønt lys til at redaksjonen i «God morgen Norge» kunne vise Charlie Hebdo-forsiden. At det likevel ikke ble gjort, skyldes tilfeldigheter, sier hun.

- Prinsippet til TV 2 er at vi publiserer Mohammed-tegningene hvis det er i en relevant setting, hvor vi har en direkte samtale om det, går i dybden på det, forklarer og informerer. Da kan vi publisere tegningene. Vi vil ikke provosere unødvendig ved å bruke de som tilfeldige illustrasjoner, sier Solbrække.

Hun synes intervjuet med Kjersti Løken Stavrum i «God morgen Norge»  var en relavant setting som åpnet for publisering av tegningene.

- Så vidt jeg har forstått var det en vurdering som ble tatt der og da med tanke på tiden som var blitt brukt på innslaget på forhånd (som gjorde at forsiden ikke ble vist, red. anm.). Det var ingen prinsipiell årsak til at det ikke ble brukt.

- Kjersti Løken Stavrum snakker om en «nedkjølende effekt» og at flere er blitt skremte nå. Gjelder det også TV 2?

- Det er klart at angrepet på Charlie Hebdo setter en støkk i alle journalister og redaktører, og den siste episoden i Paris er nok en påminner om at dette ikke er helt enkelt. Det er ingen tvil om at sånne aksjoner kan ha en nedkjølende effekt. Det må vi være bevisste på, for vi er normale mennesker med familier. Det viktigste for oss er å forsvare ytringsfriheten. Der har vi en veldig viktig rolle, og det må vi fortsette med.