Det ble en noe opphetet stemning i «Debatten» tirsdag kveld da helse- og omsorgsminister Bent Høie og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, var i studio for å diskutere nye koronatiltak og nye påbud om munnbind på kollektivtransport, på offentlig sted hvor en ikke kan opprettholde en meters avstand og på serveringssteder der man ikke sitter ved et bord.

Bakgrunnen for «Debatten» var de nye koronatiltakene som ble presentert mandag ettermiddag. 

Les også: Skjerper koronatiltakene: - I praksis et arrangementsforbud

Programleder Fredrik Solvang stilte flere spørsmål til Høie om både sammenkomster for privatpersoner, anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og hvorfor drastiske tiltakene innføres hvis nordmenn er flinke til å følge anbefalingene, men det var da munnbind ble tema at debatten tok en opphetet vending. 

- Fredrik. Du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo, punktum, sa Høie til programleder Solvang.

- Men de sier det er svakt vitenskapelig grunnlag, svarte Solvang.

-Du må ikke skape inntrykk av at de reglene ikke er anbefalt av Folkehelseinstituttet, fortsatte Høie.

NRK: - Vår jobb å stille kritiske spørsmål
Programredaktør for NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, sier at de nye korona-tiltakene er relativt kompliserte å følge med på.

- Det er lokale og nasjonale tiltak. Det er og slik at det er en viss faglig diskusjon mellom ulike offentlige etater. Det tenker jeg er vår jobb å løfte frem, sier Berge til Kampanje.

- Det er også vår jobb å stille kritiske spørsmål. Konkret spurte Fredrik om det faglige fundamentet for enkelte av tiltakene, og det mener jeg er hans jobb å gjøre, fortsetter programredaktøren.

- Høie sa blant annet: «Fredrik. Du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål». Hva tenker dere om det?

- Jeg registrerte også den utvekslingen, men jeg har ikke noe behov for å prøve å tolke hva Høie mente med det utsagnet, utover at jeg tenker at rollefordelingen mellom journalist og aktør er at vi stiller spørsmål, og de svarer, sier Berge.

Saken fortsetter etter bildet.

Diskuterer tiltak:

Programleder Fredrik Solvang, helse- og omsorgsminister Bent Høie og byrådsleder Raymond Johansen i «Debatten» tirsdag kveld. Foto: NRK

- Fikk frem det vi ønsket med sendingen
Programredaktøren mener NRK fikk svar på spørsmålene de hadde.

- Jeg tenker at den sendingen bidro til å få disse problemstillingene på bordet. Både å løfte frem de tiltakene som nå er satt i verk, med de relevante aktørene, samt også løfte frem noen av de aktuelle dilemmaene som aktørene står i. Så jeg mener ja, vi fikk frem det vi ønsket med den sendingen, sier Berge.

Høie: - Viktig å si klart ifra
Kampanje har vært i kontakt med kommunikasjonsenheten i Helse- og omsorgsdepartementet og stilt spørsmålet om ikke det er pressens jobb å stille kritiske spørsmål selv i en kritisk tid.

- Det er svært viktig at journalister stiller kritiske spørsmål. Men når premisset for spørsmålet er feil, er det viktig å si klart ifra. Solvang skapte et inntrykk av at FHI var mot munnbindreglene Oslo kommune har innført. Derfor var det viktig for meg å korrigere Solvang, og opplyse om at FHI støtter bruken av munnbind i de situasjonene der Oslo har innført munnbindregler, sier Høie til Kampanje.

Ny pressekonferanse 
Helse- og omsorgsdepartementet har varslet at de skal holde en ny pressekonferanse i dag klokken 14:00, om koronasituasjonen og de nye tiltakene som trer i kraft denne uken, med helseminister Høie og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

- Har pressekonferansen noen sammenheng med gårsdagens «Debatten»?

- Dagens pressekonferanse ble besluttet i går ettermiddag. Vi gjennomfører en ny pressekonferanse i dag for å svare på spørsmål rundt de nye koronatiltakene. Åpenhet og tilgjengelighet fra beslutningstakerne håper vi bidrar til et godt ordskifte og fortsatt høy oppslutning i befolkningen rundt koronatiltakene, sier Høie.

Les også: Solvang om kritikken: - Jeg setter meg aldri fore å være tøff