Torsdag kveld møttes Sian-leder Lars Thorsen og motdebattant Arina Aamir (15), styremedlem i Aker Unge Høyre, til debatt på TV 2. Innslaget ble kritisert av skribent og samfunnsdebattant Mohamed Abdi som på Twitter skrev at «TV 2 Nyhetskanalen har sunket lavt i kveld». 

- De inviterte en 14/15 år gammel norsk muslimsk jente for å «debattere» med den straffedømte rasisten og høyreekstremisten Lars Thoresen fra Sian, skrev Abdi på Twitter før han spurte «fins det ingen tenkende redaktører eller medarbeidere der?»

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 er ikke enig i kritikken.

- Jeg er uenig. Jeg er opptatt av å slippe til flest mulig stemmer, ikke minst unge sterke stemmer. Aamir ønsket å stille i debatten og vi var veldig tydelig i forkant på research at dette er en debatt om ytringsfrihet og ikke en debatt om Sians meninger eller politisk ståsted, sier Solbrække til Kampanje.

- Vi tok forholdsregler

Nyhetsredaktøren sier debatten ikke ble sendt direkte, men at de gjorde et opptak.

- Det er forholdsvis uvanlig, men vi valgte å kjøre et opptak nettopp for å ha redaktørkontroll på innholdet i den. Vi publiserte den som den var. Vi klippet litt ned på lengde, noe som ikke hadde noe med innhold, men med lengde å gjøre, sier Solbrække.

Hun sier de ikke «kaster folk inn i studio uten å gjøre research i forkant».

- Vi mener vi tok forholdsreglene som var riktig for å sikre innholdet i debatten. Personlig mener jeg at vi ikke kan ha en innstilling der unge mennesker som ønsker å stille i en debatt, skal nektes på grunn av sin alder. Dette er en ressurssterk jente. Vi hadde selvfølgelig vært i kontakt med foreldrene i forkant for å sikre at hun var godt forberedt på hva hun gjorde og jeg syntes hun klarte seg veldig godt. 

- Ikke en åpenbar avgjørelse

- Var det en vanskelig avgjørelse å slippe til Sian?

- Det er ikke en åpenbar avgjørelse. Jeg vil ikke uten videre slippe til Sian med sitt politiske budskap uten å ha en god motdebattant, sier Solbrække.

Hun sier de brukte god tid i forkant på å forberede gode spørsmål.

- Vi ønsket ikke en debatt om det politiske innholdet, vi ønsket en debatt om ytringsfrihet og det opplevde vi at Thorsen var enig i, og at han holdt seg til det premisset i debatten, fortsetter Solbrække.

Saken fortsetter etter bildet.

Svarer på kritikken:

Nyhtesredakør i TV 2, Karianne Solbrække. Foto: NTB Scanpix

- Ung er jeg, uerfaren er jeg ikke

- Jeg syntes det er litt trist at folk skal tenke på alderen min i stede for min erfaring og kompetanse, sier Arina Aamir til Kampanje på spørsmål om hva hun tenker om TV 2-kritikken.

- Allerede i 2017 kom jeg ut med boken «En norsk muslims historie» som gikk ut på hvordan det er å leve som en norsk muslim i Norge og hvor viktig det er å bekjempe et økende muslimhat i Norge, fortsetter Aamir. 

Aamir som er styremedlem i Aker Unge Høyre og nylig skrev innlegget «Hvordan bekjempe Sian» i Vårt Land, sier hun har fått kommentarer på at hun er uerfaren.

- Ung er jeg, uerfaren er jeg ikke.  Alder bør ikke ha noe å si når man ser på kunnskapen, erfaringene og ferdighetene til vedkommende. I tillegg, når en 16-åring som Greta Thunberg kan stå opp mot Trump i klimasaken, så bør jeg få lov til å stå opp mot Sian i saken om bekjempelse av muslimhat, som en ungdom i Norge, sier Aamir.

Hun mener en heller bør fokusere på hva hun sa under debatten, enn alderen hennes. 

- Hvordan å møte det vi ikke kan tolerere

Aamir sier den antirasistiske bevegelsen har mange ungdommer med seg, helt ned i 13-14-års alderen.

- Derfor passer det at ungdom snakker til ungdom, i stedet for at en 40-50 år gammel dame eller mann snakker til dem, sier Aamir.

Ungdomspolitikeren sier hun er enig i tankegangen til den antirasistiske bevegelsen, men «at måten de går frem på blir feil».

- Jeg tok sterk avstand fra hva den antirasistiske bevegelsen gjør for formålet til Sian er å provosere oss, og de lykkes med det når politiet blir kastet steiner på og det blir utført vold mot politiet, sier Aamir.

Hun sier en må møte aktørene med debatt, i stede for å nekte dem muligheten til å debattere.

- Utfordringen for oss alle er hvordan å møte det vi ikke kan tolerere, og hvordan respektere det vi ikke kan tolerere, sier Aamir.