NRKs nye humordrama-satsing «Norsk-ish», som har premiere på NRK1 21. september, er nominert til den prestisjetunge Prix Europa-prisen. Nominasjonen er i kategorien Iris, som kårer årets beste europeiske TV-program om kulturelt mangfold.

- Jeg kan ikke huske sist vi var nominert i den kategorien, så det er utrolig gøy at vi er det, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn til Kampanje. 

Prix Europa vurderer serier fra 31 europeiske land.

- Det finnes mange skarpe prosjekter i Europa om den tematikken, så det er gøy å være nominert. Norsk-ish er blitt et veldig godt prosjekt, så vi gleder oss til å vise det til publikum, sier dramasjefen videre.

Serieskaperne bak «Norsk-ish» er Bahareh Badavi og Melike Leblebicioğlu. Sistnevnte sier til Kampanje at det er utrolig stas med nominasjonen, spesielt i en viktig kategori som hun håper det blir «flere om beinet om» i årene fremover. 

- Nå er det jo bare ti dager til premiere og nervene er i høygir, så det var skikkelig hyggelig å bli nominert til en pris i oppløpet! Ekstra hyggelig at det er i kategorien om kulturelt mangfold. Mangfold i media er noe jeg har jobbet for i mange år, så det er stas å få en liten annerkjennelse for det nå, legger Badavi til. 

Se seriens trailer nederst i saken. 

- Mangfold i mangfoldet
- Hvorfor bør publikum få med seg denne serien?

- Norsk-ish viser ting fra noen nye perspektiver, som vi mener er nytt i norsk sammenheng. Vi har forsøkt å lage en varm, morsom og kulturspesifikk dramaserie, som vi håper skiller seg ut fra det man har sett før, sier Leblebicioğlu.

Badavi mener at serien også viser «mangfold i mangfoldet». 

- Alle flerkulturelle har ikke de samme opplevelsene – og det tar denne serien på alvor og med humor. I tillegg introduserer vi noen utrolig talentfulle nye ansikter til seerne, og det i seg selv er verdt en titt, sier hun. 

Serien følger tre hovedkarakterer med flerkulturell bakgrunn – som spilles av Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz – som opplever at de står i spagaten mellom den norske kulturen og deres foreldres kultur. 

Leblebicioğlu røper at mange av situasjonene og karakterene er inspirert av eget liv, men at mye også er ren fiksjon. 

- Det er god balanse som gjør at jeg sover godt om natta enn så lenge, ler hun. 

De to serieskaperne sier at de enda ikke føler seg helt ferdige med «Norsk-ish»-universet, og sier at de håper at publikum kommer til å ønske seg mer, slik at de kan skrive en ny sesong. 

- Enn så lenge gleder vi oss bare til å få sesong en ut, og se hvordan den blir tatt imot av det norske folk, sier Badavi.

Les også: NRK i klagestorm etter id-sending: - Propaganda for islam

Satser på flerkulturelt innhold etter kritikk
NRKs forrige store humordrama-satsing om unge voksne, «Nesten voksen», høstet kritikk fra TV-anmelderne for å være «utdatert» og «blendahvit». Anmelderne var blant dem som reagerte på at serien ikke hadde noen flerkulturelle hovedkarakterer, til tross for at handlingen i serien var lagt i Oslo, der en av tre innbyggere har innvandrerbakgrunn.

Da NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen uttrykte at de hadde «lett i alle miljøer» etter flerkulturelle skuespillere, men ikke klarte å «finne noen med riktig kompetanse», ble han med møtt med kritikk fra flere flerkulturelle skuespillere. 

- Har NRK satset på flerkulturelt innhold etter denne kritkken? 

- Det har vi. Det tenker vi på i hele NRK. Vi satser på flerkulturelt innhold og flerkulturelle aktører, sier Køhn. 

- Denne serien her er jo en humorserie, men foregår i et flerkulturelt miljø. Vi har brukt mye tid og ressurser på å finne de riktige aktørene, og er veldig fornøyde med de vi har funnet. Generelt sett opplever vi at det er et større mangfold av skuespillere nå. Det er spennende tider, legger NRKs dramasjef til.  

NRK-serien «22. juli» er også nominert til Prix Europa, i kategorien beste miniserie. NRK-radiodramaene «Turister» og «Made in Norway» er også nominerte til beste radiofiksjon.