Siden koronautbruddet nådde norske medier ved inngangen av året har artikler om viruset publisert på norske nettaviser samlet blitt lest over én milliard ganger. Lesingen toppet seg i midten av mars med over 120 millioner lesinger i uken.

Det viser tall fra det norske annonsørselskapet Kobler, som plasserer reklame på norske nettaviser basert på stikkord og tematikk i artiklene.

- Én milliard er et vanvittig høyt tall, som viser det enorme informasjonsbehovet denne situasjonen har skapt. Samtidig sier det noe om ansvaret media har som formidler av informasjon til folket under krisetider, sier Erik Bugge, daglig leder i Kobler.

Artikler om koronakrisen utgjør over en tredjedel av de totalt leste artiklene på norske medier så langt i år. Da nyhetstemperaturen var på sitt høyeste i midten av mars, utgjorde de over halvparten av alle leste artikler.

Bugge tror vi snakker om det høyeste lesertallet noen gang for ett enkelt nyhetstema. Til sammenligning har artikler om Brexit samlet et lesertall på 23 millioner det siste året, mens artiklene om fjorårets lokalvalg er lest 44 millioner ganger.

VG desidert størst
VG har levert de høyeste lesertallene i perioden. Deres dekning av korona har et samlet lesertall på 446 millioner, med Dagbladet.no og E24 på henholdsvis andre- og tredjeplass med 156 millioner og 93 millioner.

Kobler er et annonsørselskap som lever av å plassere annonser på nettaviser basert på innholdet i artiklene. Det er også denne teknologien som gir dem innsyn i lesertallene til nettavisene.

- Vi gjør dette for å plassere annonser, men i forlengelsen av det så jobber vi med å generere mer innsikt om nyhetskonsumet, og det skal i neste omgang hjelpe annonsører med å planlegge kampanjer, sier Bugge.

Ettersom Koblers tall baserer seg på annonsedata, har de ikke innsyn i lesertallene til NRK. De kommer på toppen av det registrerte lesertallet på over én milliard.

- Skal vi gjøre et estimat for NRK, vil jeg tro at de størrelsesmessig ligger et sted mellom VG og Dagbladet, med henholdsvis 515 millioner og 220 millioner leste artikler om korona i perioden.

Lesertallene inkluderer rene artikkelsider og ikke medienes spesialsider om korona, det vil si VGs koronaspesial, som i slutten av april hadde over 125 millioner visninger alene.

Les også: Abid Raja lover rask utbetaling av krisepenger - løsner på tildelingskrav

Har ikke skremt alle annonsører
I internasjonale medier har det enorme volumet av koronanyheter skapt hodebry for mediehus som har opplevd at annonsører har svartelistet artikler om viruset når de har kjøpt programmatiske annonser.

Ifølge Erik Bugge har ikke dette vært et stort problem for dem.

- Etter hvert har man kunnet velge vinklinger innenfor korona som man kunne annonsere på. Det har vært mulig på grunn av presisjonen, sier han.

Ikke alle koronanyheter er nemlig dårlige nyheter.

- Man kan plassere annonser på saker som handler om at korona endrer arbeidsmåte og hjemmekontor, og så videre.

Annonsører som blant annet Helsedirektoratet, PowerOffice, Foodora og Høyre har brukt Kobler-plattformen for å plassere relevante annonser på ulike vinklinger av korona-artikler.

- Opplever en normalisering
Kommersiell direktør i Schibsted, Christian Haneborg, kan ikke «på stående fot» si hvor mye de har tjent på Koblers annonseteknologi.

- På generelt grunnlag kan vi si at trafikken på VG har vært enorm gjennom korona og den har holdt seg på et overraskende høyt nivå også etter korona. Den trafikken har bidratt til at VG relativt sett har gjort det bedre enn mange andre gjennom krisen, sier han til Kampanje.

- Har det vært vanskelig å selge annonser på artikler som handler om koronakrisen?

- Da alt gikk i rødt, var det noen annonsører som tok opp den problemstillingen. Det gjelder for alle aviser i Schibsted. Men det ga seg ganske raskt og nå opplever jeg en normalisering hvor korona er en av mange nyheter. Vi opplever ikke noe stort trykk fra annonsørenes side på innhold som ikke knytter seg opp til korona.

Mediebyråforeningens tall viser at internettannonseringen falt med 9,4 prosent i årets syv første måneder.