I dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt» avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skroget på passasjerskipet som forliste 28. september 1994. 852 mennesker mistet livet i den verste skipskatastrofen i Europa siden krigen.

Dokumentarserien har premiere på strømmetjenesten Dplay i dag og funnet har fått stor oppmerksomhet i en rekke nordiske medier. Det har også utløst krav om nye undersøkelser fra Estlands statsminister Jüri Ratas.

- Dagens massive mediedekning er forventet. Estonia-forliset rystet en hel verden, og har etterlatt seg et åpent sår i flere land. Svenskene var særlig hardt rammet, og forliset omtales som et nasjonalt traume, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery.

De har ønsket å se på historien med et nytt og kritisk blikk.

- Overlevende og etterlatte har kjempet i mange år for å løfte frem det de mener er ubesvarte spørsmål rundt havariet. Mange opplever at svenske myndigheter, gjennom mangelfulle granskninger og lovgivning, har motarbeidet dette. Så henvendelsene har rent inn siden vi slapp promoen, særlig fra Sverige, Estland og Finland.

Les mer: Lover oppsiktsvekkende opplysninger i ny true crime-serie om Estonia-forliset

- Et spesielt øyeblikk
Premieren er også en stor dag for Frithjof Jacobsen, som jobbet som produsent i Monster under arbeidet med serien. I dag jobber han som politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

- Vi skjønte da vi fant denne skaden på båten at dette kom til å bli veldig stort og at det kunne få ganske store konsekvenser, sier han til Kampanje.

Jacobsen var ikke selv til stede på båten da dykket ble utført og funnet ble gjort, men han hadde tett kontakt med «Estonia»-regissør Henrik Evertsson underveis.

- Da vi snakket sammen om hva vi hadde funnet, så tenkte jeg at vi nå går over i et helt annet spor i denne serien.

- Hadde dere grunn til tro at dere ville finne en sånn skade før dere gjorde dykket?

- Etter å ha gjennomgått all materialet som fantes om dette vraket, all video, alle skaderapporter og informasjon fra andre dykk, så vi at det var områder av vraket som aldri var undersøkt og at de ikke hadde gjort jobben med å undersøke skroget centimeter for centimeter, som man ofte gjør i andre typer ulykker.

Jacobsen mener dykket ville hatt journalistisk verdi også om de ikke hadde funnet noe.

- Da ville vi lagt en hypotese eller en spekulasjon død. Jeg kan ikke si at vi regnet med å finne noe, for vi var alle ganske overrasket. Det er et spesielt øyeblikk og det ser man også i serien.

- Et åpent sår
Noe av motivasjonen bak arbeidet har vært å gi de etterlatte noen svar på de mange spørsmålene de har blitt sittende med, forteller han.

- Håndteringen av ulykken har nok gjort det enda vanskeligere for de etterlatte enn det hadde behøvd å være. Estonia-ulykken er fortsatt et åpent sår og det er interessant å se hvordan det ble sånn.

En ny undersøkelse av vraket kan gi flere svar.

- Den kan være mer omfattende enn den vi hadde mulighet til. Vi hadde Kystvakten og stort press på oss da vi gjorde undersøkelsen, som er ulovlig under svensk, etnisk og finsk lov. Det var begrenset med tid og av respekt for gravfreden ville vi ikke endre tilstanden til vraket. Med avansert utstyr kan man finne ut mer.

«Estonia – funnet som endrer alt» har premiere på Dplay i hele Norden i dag. Den har foreløpig ikke fått et sendetidspunkt på TVNorge.

- Dokumentarteamet hos Monster har gjort et imponerende stykke arbeid med serien. Den ble opprinnelig bestilt av Discovery Norge, og det er givende å kunne jobbe skikkelig på tvers i den nordiske organisasjonen. Det har vært et utfordrende arbeid, der alle fagområdene virkelig har vært spredt på ulike land, sier Hanne McBride.