Den danske TV-profilen Sofie Linde satte fyr på sosiale medier da hun inntok scenen på danske TV 2 Zulus humorgalla med en krafttale om seksuell trakassering og diskriminering av kvinner og menn i TV-bransjen.

Ifølge Linde har hun opplevd å komme til kort i lønnsforhandlinger sammenlignet med sine mannlige kollegaer fordi hun er kvinne. Heller ikke da hun ba om halvparten av lønnen til sine mannlige kollegaer skal hun ha blitt hørt.

- Hør her lille venn, du må forstå at du er usikker arbeidskraft. Deg kan man jo ikke regne med, du kan jo plutselig bli gravid, gjenga Linde fra scenen til et overrasket publikum.

Hun fortalte også om en episode der hun ble seksuelt trakassert av en eldre kollega og TV-profil da hun var 18 år gammel.

Klippet med talen har over to millioner visninger på Facebook og den har også blitt delt i stor stil i den norske TV-bransjen.

Sofie Linde opplever også støtte fra sine kollegaer, og over 1.600 danske kvinner i mediebransjen har signert et opprop hvor de støtter Linde.

- Du har rett, vi har også opplevd det, skriver de i brevet som ligger ute på DR.dk.

Danske TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard, har på sin side avvist anklagene om forskjellsbehandling. Overfor Politiken forteller hun at ikke kjenner seg igjen i programlederens beskrivelse av lønnsforhandlingene.

- Opp til sjefene å lytte
TV 2-programleder Solveig Kloppen er blant dem som hyller Linde for talen. Hun tror budskapet passer like godt i Norge.

- Jeg har dessverre ingen grunn til å tro at vi har kommet noe lengre i Norge enn i Danmark, og jeg elsker at Sofie Linde roper så høyt på vegne av oss alle. Nå er det opp til sjefene å lytte og å rydde opp. Det er de som sitter på fasiten, løsningen - og lønningene, sier Kloppen til Kampanje.

- Dersom det er som vi antar, at menn tjener bedre enn kvinner - også i denne bransjen - så er det deres ansvar å gjøre noe med det. For det er vel ikke sånn at de faktisk tenker at menn generelt gjør en bedre og viktigere jobb enn oss kvinner?

- Bra at hun går foran
«Modig og viktig», sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 om Sofie Lindes tale.

- Linde har en posisjon og en stemme i offentligheten og derfor er det spesielt viktig og bra at hun går foran og gjør det lettere for de som ikke har tilsvarende makt til å si ifra, sier hun til Kampanje.

TV 2 i Danmark er statseid, og har ingen forbindelser til norske TV 2, som er eid av Egmont.

- Tror du vi har kommet lengre i Norge enn i Danmark?

- Jeg vet ikke om jeg har grunnlag til å mene noe kvalifisert om hvor langt de har kommet i Danmark kontra Norge, men mitt inntrykk er at metoo fikk en større oppmerksomhet i Norge enn i Danmark, og spesielt med hendelsene i politikken, men for så vidt også i kultur- og mediebransjen, som fikk spalteplass og trigget debatter og som fikk store konsekvenser.

- Lønn står høyt på agendaen
Lindes tale er et varsko om at man ikke må falle tilbake til gamle synder, mener Willand.

- Når det gjelder lønn er min opplevelse at det står høyt på agendaen i bransjen og Norge, og vi jobber systematisk med et i TV 2 også. Der har vi et godt etablert lønnsjusteringssystem der klubbene også er involvert, men jeg tror fortsatt Norge og bransjen har en vei å gå før vi er i mål med likestilling.

- Tjener mannlige profiler i snitt bedre enn kvinnelige profiler i TV 2?

- Ser man på de som er fast ansatte hos oss, har vi ikke systematiske forskjeller som viser tilbake til kjønn. Vi jobber med å sikre at kjønn ikke er et tema, i alt fra lønn til utvikling. Det handler om leveranser, erfaring og prestasjoner.

De faste ansatte i TV 2 omfatter profiler som jobber med nyheter og sport, men ikke underholdning.

- Vi lønner alle våre programprofiler som ikke er fast ansatt, men på kontrakt, ulikt. Vurdering av lønnsnivå er basert på kommersiell attraktivitet, erfaring, kontraktens lengde og utforming, men ikke etter kjønn, sier Willand.

- Kunne denne talen blitt holdt av en norsk programprofil, tror du?

- Jeg tør ikke utelukke at dette også er noe som kunne ha skjedd i Norge, men jeg kjenner ikke til det selv. Jeg opplever at dette er tematikk som står høyt, både i bransjen og i Norge for øvrig, og så er det klart at «the proof is in the pudding». Vi må jobbe med dette.

- Gjør det lettere:

- Sofie Linde har en posisjon og en stemme i offentligheten og derfor er det spesielt viktig og bra at hun går foran og gjør det lettere for de som ikke har tilsvarende makt til å si ifra, sier TV 2-direktør Sarah Willand. Foto: TV 2