Dagens Næringsliv lanserer i dag aksjespillet Fantasyfond. Målet er at spillet skal være enkelt, lærerikt og morsomt, og vinneren stikker av med en premie til en verdi av 100.000 kroner.  

- Interessen for aksjemarkedet har aldri vært større enn nå, men mange vegrer seg for å investere i aksjer fordi de synes det er vanskelig å forstå, sier Petter Winther, som er prosjektleder for spillet.

Med Fantasyfondet håper de å gjøre læring om til et spill.

- Gjennom et engasjerende spill og dedikerte artikler og nyhetsbrev får spillerne mulighet til å lære mer om aksjer samtidig som de har det gøy, fortsetter Winther.

I Fantasyfond kan du utfordre venner, eksperter og kolleger for å finne ut hvem som gjør det best som aksjeinvestor. Konkurransen går i ti uker fra 5. oktober til 13. desember. 

- Minner litt om å være fondsforvalter
Fantasyfond skiller seg fra andre aksjespill på flere måter. Reglene begrenser hvor mye risiko man kan ta, både ved at man til enhver tid må ha minst fem aksjer i porteføljen din, og ved at det er begrenset hvor mye du kan investere i en enkelt aksje.

- Å spille Fantasyfond minner litt om å være fondsforvalter. Vi tror at spillerne på denne måten lærer mer om hvordan det er å investere i aksjer i den virkelige verden, sier Winther.

DN forteller at det ikke kreves noen forkunnskaper om aksjemarkedet for å delta. Spillerne kan få tips ved å følge porteføljene til profilene som er med å spille eller gjennom en rekke artikler som rettet mot de som vil spille Fantasyfond denne høsten.

Den med høyest avkastning etter ti uker stikker av med hovedpremien på 50.000 koner levert av DN og etterutdanning levert av NHH Executive til en verdi av 50.000 kroner. I tillegg deles det ut ukentlige premier underveis som til sammen har en verdi på nær 100.000 kroner.

Inngang for unge
Denne sommeren skrev DN at antall unge aksjonærer på Oslo Børs hadde doblet seg siden samme tid i fjor. Anita Hoemsnes, økonomikommentator i DN, trekker frem to mulige årsaker. 

- Folk ser at de taper sparepenger på å ha de i banken. Det har vært et veldig sterkt aksjemarkedet i år, og mange ser at det er muligheter for god avkastning, sier Hoemsnes.

Kommentatoren håper Fantasyfond kan være en god inngang for unge og kvinner som ønsker å investere i aksjer. Hoemsnes mener spillet er en god mulighet til å lære mer om aksjemarkedet uten å tape penger. 

- I gang på under ett minutt
Fantasyfond er utviklet av teknologiselskapet Norkon. Spillet ble opprinnelig utviklet for det britiske magasinet The Telegraph, som snart avslutter sin versjon av spillet. Også den danske avisen Børsen har lansert sin versjon denne høsten.

Håkon Grepperud, operasjonssjef i Norkon, forklarer hva som skiller Fantasyfond fra andre aksjespill.

- Vi ønsket å lage et enkelt og brukervennlig spill hvor alle, uavhengig av kompetansenivå, kunne komme i gang på under ett minutt. For å gjøre kjøp og salg av aksjer enklest mulig har vi gått bort i fra den tradisjonelle ordredybden og bruker heller «slidere» hvor folk enkelt kan vekte seg opp og ned i aksjene avhengig av markedssituasjonen, sier Grepperud.

Det er Norkon som har utviklet DN Investor, som er DNs børstjeneste. For de som bruker DN Investor i dag, vil mye av innholdet i Fantasyfond være lett gjenkjennelig.

- Fantasyfond er dypt integrert med DN Investor hvor brukere enkelt kan ta i bruk verktøyene som finnes der for å analysere og overvåke aksjer. Vi vil fortsette å videreutvikle både spillet og plattformen i tiden fremover, fortsetter Grepperud.