Etter Hurtigruten-skandalen tidligere i sommer, skrev Kampanje at flere presseeksperter var kritiske til Finansavisens minimale dekning av utbruddene på Hurtigruten-båtene – et felt de mente var naturlig å dekke for en finansavis – i lys av at ansvarlig redaktør Trygve Hegnar både er styreleder i Hurtigruten, og eier fem prosent av selskapet gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.
Nå får redaktøren og finansmannen igjen kritikk. I fredagens leder skriver Hegnar om en reiselivsnæring i krise der han argumenterer mot næringsminister Iselin Nybø i at man må finne en måte å leve med den nye normalen på og slutte å snakke om en krise.
I lederen, som på nett har fått tittelen «- For lettvint å be reiselivsnæringen finne ut hvordan den kan leve med krisen», skriver redaktøren at Nybøs utspill «er en offensiv og tøff holdning som vi normalt ville ha applaudert, men vi forstår mer at 170.000 ansatte i reiselivsnæringen er lettere oppgitt».
Han skriver videre at «hotellene langs kysten skulle fylles med utlendinger», og stiller spørsmål ved «hva som skal skje ved Nordkapplatået uten turister?».
I tillegg til å være styreleder og medeier av Hurtigruten, eier Hegnar fem prosent av Scandic Hotels, som har hotelldrift over hele landet og blant annet drifter Nordkapphallen og flere hoteller i området.
Tidligere faglærer i journalist og nå selvstendig næringsdrivende, Gunnar Bodahl-Johansen, mener at Finansavisen dermed bryter Vær Varsom-plakatens punkt nummer 2.3, å vise «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet», ved å ikke opplyse om redaktørens bindinger i lederen.
- Man skal være opptatt av å ikke snevre inn hvilke forhold man opplyser om – leseren har krav på å få vite om alt som kan påvirke deres oppfatning, i enhver sak. Det er nødvendig å ikke bare opplyse om å dobbeltroller, men også forhold som ligger bakenfor, som kan påvirke leserens oppfatning, sier Bodahl-Johansen.
- Finnes bare én løsning
Bodahl-Johansen sier at han i utgangspunktet mener det ikke er nok å opplyse leseren om eventuelle bindinger eller dobbeltroller.
- Det finnes bare én løsning – dette er basert på min absolutte erfaring fra et langt liv i presseetikken – og det er å unngå enhver form for dobbeltrolle. Har man valgt journalistikken, så har man valgt en plattform hvor man har stor makt til å påvirke folks oppfatning. Da mener jeg at dobbeltroller er helt uakseptabelt.
- Burde denne lederen aldri vært trykket?
- Jeg mener Finansavisen er i en umulig situasjon, ved at man har så nære forbindelser mellom Finansavisens redaktør og utgiver, og det man skriver om. Der oppstår det en dobbeltrolle, og det gjør situasjonen veldig vanskelig – men Finansavisen mener åpenbart noe annet, og det er opp til dem om de vil publisere lederen eller ikke.
Hegnar: - Mine interesser er omtalt titalls ganger
Trygve Hegnar kjenner seg ikke igjen i kritikken og mener den kan ikke kan leses som et forsvar for cruisenæringen spesielt. I en epost til Kampanje skriver han følgende:
- Dette er bare sludder. Det står mye om enkeltnæringer, men ikke ett ord om cruisenæringen. Å tillegge meg et ønske om støtte til cruisenæringen er konstruert og useriøst.
- Du nevner spesifikt hotellbransjen, i tillegg til å skrive om Nordkapplatået, der du har eierinteresser gjennom Scandic. Hvorfor opplyser du ikke om eierinteressene i lederen?
- Min leder omhandlet bransjen generelt og ikke, som du feilaktig skriver, støtte til næringen. Mine interesser er omtalt titalls ganger, svarer Hegnar.
Les også: - Skulle nesten tro Trump hadde laget PR-strategien til Hurtigruten
Kommentér