Natt & Dag har igjen gjort narr av Aftenpostens ledere. Mandag publiserte avisen saken Topp 27 nye selvsagte ledere fra Aftenposten.

Saken er en oppfølger fra fjorårets lignende sak hvor Natt & Dag kritiserer Aftenposten for å publisere selvsagte meninger i deres ledere.

Natt & Dag og har delt 27 ledertitler i sin sak, deriblant «Aftenposten mener: En kald krig med Kina må unngås» og «Koronakronene ruller. Litt kontroll må det være»

Aftenposten: - Skiller oss positivt ut
Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen har sett Natt & Dag-artikkelen og sier følgende til Kampanje:

- Jeg er glad for at Natt & Dags journalist leser lederne (eller i hvert fall tittelen på lederne) så nøye. Og så må jo de 338 øvrige lederne fra det siste året treffe godt etter Natt og Dags begreper, så det får vi si oss fornøyd med.

Eilertsen understreker forskjellen på å kun lese tittelen eller hele lederen.

- Jeg mener vi skiller oss positivt ut sammenlignet med andre dagsaviser når man leser hele lederen, og ikke bare tittelen, men en undersøkelse av den påstanden krever nok en noe større lesejobb, sier Eilertsen.

- Når vi mener hardt, legges det merke til
Tidligere i år valgte Morgenbladet å droppe lederartikler. «Lederen, som sjanger, har utspilt sin rolle», skrev Morgenbladet-redaktør Sun Heidi Sæbø. Avgjørelsen førte til en større debatt.

- Er det vanskelig å ta «harde» standpunkt som avis?

- Det finnes rikelig med eksempler på lederartikler med knallharde standpunkt - men uten kunnskapsbasen som trengs for å ta standpunktet. De finnes det langt færre av i Aftenposten enn i en del andre medier, sier Eilertsen.

- Vi holder oss med kompetente skribenter, som gjør grundig research. Når vi mener hardt, legges det merke til. Hvis vi mener hardt 365 dager i året, undergraver vi vår egen seriøsitet, fortsetter sjefredaktøren.