Saken blir oppdatert.

Annerledessommeren 2020 har gitt utslag også i TV-seingen med en vekst i den gjennomsnittlige daglige TV-seingen på nesten 20 prosent, fra 90 minutter i fjor til 108 minutter i år. Dekningen, som vanligvis faller om sommeren, har holdt seg stabil på 90 prosent. Det er syv prosentpoeng høyere enn i fjor.

Det viser tall som TV-sjef Glenn Engebretsen i mediebyråkonsernet GroupM har samlet inn fra Kantars offisielle TV-måling fra 1. juli til 28. juli.

- Juli er en spesiell måned hvor det enkelte år avholdes store idrettsarrangement. I år skulle både fotball-EM, OL og Tour de France trekke store seermasser, men alle de har vært borte. I stedet har man hatt sesongavslutning i Premier League og man har hatt Eliteserien, og de har vært med på å dra seingen opp. Men det som har hatt mest å si, er været og at de aller fleste nordmenn har vært hjemme, sier han til Kampanje.

- Høy temperatur er TV-seingens Lex Luthor, legger han til.

NRK tar mesteparten av den økte TV-seingen. De samlet 40,5 prosent av alle TV-seere (10 til 79 år) i juli, opp 6,8 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Hovedkanal NRK1 hadde en andel på 33,3 prosent.

Også TVNorge-eier Discovery Networks Norge økte sine andeler denne sommeren. TV-gruppen hadde en samlet andel på 20,7 prosent (+1,6 prosentpoeng).

I den kommersielle TV-gruppen 15 til 50 år tangerer de sin andelsrekord fra 2013 på 26,2 prosent. Samtidig leverer Eurosport Norge sin beste måned noensinne med en andel på 2,9 prosent blant alle seere fra 10 til 79 år.

- Vi leverer veldig gode andeler i juli, og tangerer faktisk vår egen andelsrekord fra 2013. Spesielt norsk fotball bidrar til at vi løfter oss. Så dette var absolutt en god start på arbeidsuken, sier Espen Skoland, operativ leder i Discovery Norge.

TV 2-gruppen står på utsiden av sommerens TV-fest. De hadde en andel på 22,1 prosent i juli. Det utgjør en betydelig nedgang fra samme måned i fjor på 7,5 prosentpoeng. Hovedkanal TV 2 hadde en andel på 11,5 prosent (- 8,3 prosentpoeng).

Nedgangen kan forklares med fraværet av fotball-EM og Tour de France, som begge løftet fjorårets TV 2-tall.

Unntakene er TV 2 Sport Premium 1 og Nyhetskanalen som vokser med henholdsvis 1,5 og 0,8 prosentpoeng.

- Tilbakegangen for TV 2 er som forventet, og forklaringen er åpenbar. Uten Tour de France som i alle år har gitt TV 2 høye andeler i time etter time store deler av juli måned, så går vi naturlig nok tilbake uten mesterskapet i sommerens sendeskjema, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Les også: Sommerbilen danker ut Allsang på Grensen, men Kloppen slår dem begge

Heller ikke Nordic Entertainment Group, som driver TV3, Viasat 4 og TV6, vokser i sommer. De hadde en samlet andel på 5,9 prosent (- 1,5 prosentpoeng).