Saken er oppdatert med kommentarer fra personen(e) bak Twitter-kontoen.

Kun èn ekstra bokstav skiller Subjekt-redaktør Danby Chois Twitter-konto fra den falske Twitter-kontoen han oppdaget for nærmere to måneder siden. Siden har den falske kontoen vokst seg større - og  den har nå tre ganger så mange følgere som hans egen konto. 

- Først tenkte jeg at dette er sånt man må tåle som en offentlig person, men etter hvert så jeg at kontoen ikke bare skrev om meg, men faktisk utga seg for å være meg. Det strider mot alle prinsipper jeg har, spesielt når det kommer til åpenhet rundt hvem som debatterer, sier Choi til Kampanje. 

Subjekt-redaktøren mener han er utsatt for identitetstyveri, og vurderer å anmelde saken.

- Innholdet i «tweetsene» ligner ikke på noe jeg ville skrevet, men selve profilen er helt lik, sier Choi. 

Han sier at han har rapportert inn den falske kontoen flere ganger til Twitter, uten hell. 

- Jeg synes det er rart at den ikke er borte ennå. Både Twitter og Jodel burde bli flinkere til å moderere og rydde opp. 

Føler seg sjikanert etter VG-sak
Nettstedet Subjekt og Choi har vært gjenstand for mye debatt den siste tiden, både hos bransjenettsteder som Medier24 og i sosiale medier - spesielt hos det anonyme forumet Jodel. Ifølge Choi har det dukket opp over 500 anonyme kommentarer om han i appen de siste månedene, blant annet etter at han stilte opp i en sak om den voldtekts-dømte kulturprofilen Gaute Drevdal i VG og skrev en kommentar om saken. Kort tid etter ble også Subjekts lokaler på Grunerløkka utsatt for hærverk

- Har du noen tanker rundt hva slags person eller miljø som står bak kontoen? 

- Jeg tror det blir for dumt å spekulere i, men jeg er ikke i tvil om at det er meningsmotstandere som står bak kontoen. 

Choi sier også at han i tre tilfeller de siste månedene har blitt kontaktet av annonsører som har gjort ham oppmerksom på at de har blitt kontaktet av personer som forsøker å få dem til å slutte å reklamere på Subjekts nettsider. 

- Jeg er redd for at det er store mørketall her. Annonsørene som har kontaktet meg etter å ha blitt kontaktet av aktivister, har tatt kontakt med god hensikt, for å informere meg om hva som har skjedd, sier Choi. 

- Angrep på den åpne debatten
Han sier ingen er tjent med et samfunn der man «utestenger og kansellerer» sine meningsmotstandere.

- Det har vært flere saker der «mobben» stiller seg svært kritiske til innlegg vi har valgt å publisere – men det er jo også jobben vår å slippe til flere typer stemmer. Jeg tror ikke utestengingskulturen (fra det amerikanske begrepet «cancel culture», red anm.) vil ramme majoriteten, den rammer minoritetene. De stemmene som utfordrer vil alltid være i minoritet - meningsminoriteter, sier Choi. 

Choi mener det han kaller «mobben» tar «spillerne og ikke ballen».

- Jeg tror vi i pressen har en jobb å gjøre når det gjelder å informere om pressens funksjon. Når utestengningskulturen rammer mediene på denne måten, så vitner det om at folk har et veldig problematisk syn på mediene – som at man tror vi ikke er demokratiske arenaer for debatt, men aktivister, sier Choi.

- Opplever du deg sjikanert eller hetset, med tanke på den falske Twitter-kontoen, taggingen og at folk har kontaktet Subjekts annonsører? 

- Ja, det gjør jeg. Og jeg kan bare ikke gi etter for det. Jeg er tykkhudet, og synes det er synd hvis denne kulturen der mobb-mentaliteten herjer får fotfeste. Dette er et angrep på mer enn bare meg - det er et angrep på den åpne debatten, sier Choi.

Advokat: - Folk må tro det er hans konto
Advokat Jon Wessel-Aas, som har spesialisert seg på ytringsfrihet, menneskerettigheter og personvern, skriver i en SMS til Kampanje at dersom Choi ønsker å vinne frem med en anmeldelse, må det være «lett» for folk å forveksle den falske Twitter-kontoen med Chois identitet.

- Folk må altså virkelig kunne tro at det er hans konto og hans ytringer. I tillegg må det være gjort for å oppnå en uberettiget vinning for seg eller en annen, eller påføre en annen tap eller ulempe, skriver Aas.

- Hvor går grensen mellom identitetstyveri og satire eller parodi?  

- Hvis det som publiseres fra kontoen gjør at det er åpenbart at det ikke er hans egen konto og hans egne ytringer, men en parodi, vil straffebestemmelsen ikke være overtrådt, skriver Aas.

Avviser identitetstyveri
Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med brukeren(e) bak Twitter-kontoen. Fredag morgen har Kampanje fått tilsendt flere direktemeldinger på Twitter der vedkommende argumenterer for at det dreier seg om en parodikonto som tidligere har vært brukt til å parodiere Sylvi Listhaug, og ikke et identitetstyveri.

Etter at denne saken ble publisert, er «parodi» blitt lagt til i Twitter-bioen.

- Som parodikonto var aldri intensjonen å påføre Danby Choi personlig skade eller få sponsorer til å trekke seg (noe jeg ikke hadde viten om før jeg lese deres artikkel), men heller å gjøre satire ut av en offentlig mediepersonlighet som en samfunnskommentar. Det er en tynn linje mellom personangrep og trakassering og parodi og satire, men personlig er jeg sterkt for satire som kommentar og ikke angrep, skriver vedkommende, som legger til at kontoen ikke inneholder hatefylle ytringer eller annen form for personangrep.

- Jeg håper at Danby Choi forstår at denne kontoen er ulik identitetstyveri i den forstand at den inneholder tullete kommentarer og innlegg. Jeg håper at han velger å holde denne kontoen til samme standard ved å forsvare alle ytringer og ikke kun de som stemmer overens med hans personlige meninger.

Kampanje kjenner ikke identiteten til vedkommende.

Les også: Helge Lurås kalt inn til MBL-møte: - Kan ikke se noen grunn til å utestenge Resett