Schibsted-aksjen steg med over seks prosent på Oslo børs etter at konsernsjef Kristin Skogen Lund la frem tall som viser at det norske mediekonsernet har klart seg bedre enn ventet i andre kvartal.
For bare fire måneder siden var utsiktene langt mørkere. Da føltes det ifølge Skogen Lund som om de «stirret ned i avgrunnen» i møte med koronakrisen.
- Hva slags scenario forberedte dere dere på da?
- Veldig mye stoppet jo opp med én gang, så vi så jo at ting bare raste, og så vet du ikke hvor lenge det varer og om det skal fortsette å falle. I sånne situasjoner er det alltid viktig å ha is i magen og ikke få panikk og gjøre drastiske tiltak med én gang. Nå har vi vent oss til at det begynner å komme seg tilbake til normalen, og dette har gått mye bedre enn vi fryktet. Om jeg skal se tilbake på scenarioene vi lagde i mars, så ligger vi over det mest optimistiske vi laget, sier Skogen Lund til Kampanje.
Schibsted har en samlet omsetning for kvartalet på 1,851 milliarder kroner, ekskludert investeringen i sitt europeiske rubrikkselskap Adevinta. Det utgjør en nedgang på fire prosent fra samme kvartal i fjor. Resultatet faller med 11 prosent.
Les mer: Kraftig annonsesvikt for Schibsted-aviser: - Føltes som vi stirret ned i avgrunnen
Droppet permitteringer
Totalt faller annonseinntektene med 23 prosent i Schibsteds mediedivisjon og 16 prosent i rubrikkselskapene. Totalt har de mistet 265 millioner kroner i annonseomsetning.
Selv om enkelte tall er i ferd med å blåse seg opp igjen etter nedgangen i mars og april, opplever Schibsted fortsatt et krevende annonsemarked. Det gjelder spesielt små og mellomstore annonsører.
- Generelt sett virker det som at de mange små og mellomstore bedrifter er hardere rammet av pandemien. De er jo også typiske annonsekunder hos våre regionale medier, som vi ser i noe grad er verre truffet i denne perioden en eksempelvis VG, som er mer eksponert mot det nasjonale markedet. Jeg tror det reflekterer en generell trend.
På dagens pressekonferanse takket Skogen Lund sine ansatte for en heltemodig innsats gjennom krisen. Hun forteller også at det var en vanskelig avgjørelse å holde alle ansatte i jobb da annonsemarkedet sviktet, men nå mener hun de har tjent på dette,
- Ja, det er jeg helt overbevist om at har vært en klok beslutning både med tanke på det menneskelig, men også det forretningsmessige, og jeg er utrolig imponert over hvordan våre annonseselgere har stått på med rekordhøy aktivitet i et kjempevanskelig marked. Det tror jeg har utgjort en stor forskjell. Våre totale annonsetall går ned, men det kunne sett mye verre ut uten den innsatsen.
Kan ikke utelukke nedbemanning
Samtidig fortsetter konsernsjefen å kutte kostnader. I mai offentliggjorde hun et kostnadskutt på 500 millioner kroner med full effekt fra neste år, men allerede i år skal konsernet kutte 100 millioner kroner.
- Hvilke tiltak har dere iverksatt allerede?
- Der har vi allerede nå annonsert en noe forenklet modell av vår organisasjonsmatrise, og vi jobber med å harmonisere enkelte it-plattformer, blant annet har vi kjørt to forskjellige stacks i Norge og Sverige som vi jobber mot å samle. Vi jobber med effektivisering, og har allerede gjort besparelser i avisdistribusjonen, som også synes i regnskapet. Mye av det vi har satt i gang synes ikke i tallene enda.
- Vil det komme nedbemanninger som følge av kuttene?
- Det er litt for tidlig å si, men det blir vanskelig å kutte 500 millioner uten at det går utover bemanningen. Det er uansett et uttalt mål å minimere konsekvensen for de ansatte. Vi er allerede ganske trimmet og vi har vært gjennom flere runder tidligere, og de ansatte vi har vil vi gjerne beholde i størst mulig grad.
Korona kan velte digital-ambisjon
Målet til Schibsted-sjefen er at mediehusene deres skal gå med overskudd på den digitale virksomheten, men det kan bli vanskeligere å oppnå med koronakrisen som bakteppe.
- Før covid traff oss var vi vel allerede der for VG og vi nærmet oss for Aftenposten. Så har det jo skjedd en del med økonomien siden det, men det er ikke sånn at det er utenfor rekkevidde. Vi hadde et uttalt mål om å klare det innen utgangen av 2021, og det er fortsatt et mål, så får vi se om det er mulig slik ting er nå.
- Har enne ambisjonen noe å si for de varslede kostnadskuttene?
- Ja, de kostnadskuttene er en viktig del av å komme dit.
Også Schibsteds norske rubrikkselskaper har kuttet kostnader i år.
- Vi går ikke ut med tallene, men vi har gjort signifikante reduksjoner med tanke på det planlagte kostnadsnivået vi hadde forespeilet oss i år, sier Schibsteds rubrikksjef Christian Printzell Halvorsen.
- Kan bli andre tider
Kvartalsrapporten viser at den norske rubrikkomsetningen falt med 13 prosent. Driftsresultatet ble på 244 millioner kroner, ned ti prosent fra samme kvartal i fjor. Den negative omsetningsutviklingen blir delvis kompensert av kostnadskutt.
Stillings- og reiselivsmarkedet ble hardest rammet av koronakrisen, og mens markeder som motor og eiendom er på vei tilbake, hadde stillinger og resieliv fortsatt en negativ utvikling ved utgangen av kvartalet, sier Halvorsen.
- Når forventer dere vekst i disse segmentene?
- Det er veldig vanskelig å si. Jobbmarkedet påvirkes av den generelle økonomien i Norge, så det er klart at om den forbedrer seg til høsten og om blant annet oljeprisen går opp, så kan det markedet komme tilbake, men det tar nok litt tid. Det skjer ikke over natten. Reisemarkedet er også vanskelig å spå, der tror vi det kanskje kan ta relativt lang tid før det er helt tilbake, og man vet jo ikke om det kommer helt tilbake eller blir slik det var før. Det kan være det blir andre tider, og at man begynner å reise mer i Norge.
Med kjøpet av finske Oikotie utvider Schibsted sitt nedslagsfelt i nabolandet. Sammen med Tori vil de hente 44 millioner besøk i måneden i Finland.
- Vil kjøpet av finske Oikotie gi noen ringvirkninger i Norge?
- Nei, det vil ikke påvirke Norge på noe vis, det er mer sånn at vi håper å bringe noe av erfaringene våre fra Norge og Sverige til det finske markedet. Kjøpet gir oss en større tilstedeværelse i Finland, og du vet jo at Schibsted gjør oppkjøp av spennende startups, så det kan hende over tid at vi vil source nye konsepter og ideer fra Finland, som kan få utfall i Norge og. Det blir derimot spekulasjoner over lengre tid.
Kommentér