Stadig flere store annonsører velger å boikotte Facebook, samt holde seg unna sosiale medier som ikke har kontroll over eget innhold. Det skjer noe svært viktig innen internasjonal markedsføring for tiden.

Dette er et tegn på at markedsførere over hele verden blir stadig mer profesjonaliserte. De ønsker å beskytte sine merkevarer mot hatefulle ytringer og informasjon som ikke stammer fra virkelighetens verden.

Nisjemedier som Kampanje og bransjeorganisasjoner som ANFO har satt problemstillingen på dagsorden i lang tid nå. De gjør en viktig jobb.

Nylig hadde VG også saken på dagsorden under tittelen «Annonsører boikotter Facebook: -Føles som et vendepunkt».  Det var en god og viktig artikkel fra vår norske konkurrent VG.

Det er kampanjen «Stop Hate for Profit» som nå har satt fart i temaet rundt annonsering på sosiale medier hvor hatefulle ytringer samt falske nyheter florerer. Dette er reklamebærere som mer eller mindre har mistet kontrollen over innholdet - og de som ytrer seg. Og dette er mediemiljøer som merkevarer nå vil verne seg mot, samt ikke være en del av.

Coca-Cola velger å vrake Facebook, og stadig flere annonsører blir skeptiske til multinasjonale sosiale medier som reklamebærere. Giganter av merkevarer som Adidas, Ford, Pfizer, Volkswagen med flere har også valgt å stoppe sin annonsering på Facebook. Nok er nok. Nå må det ryddes opp!

Både den norske (ANFO) og den internasjonale annonsørforeningen (World Federation of Advertisers) har gått hardt ut og krever opprydding. Disse representerer merkevarer over hele verden. Det er mektige foreninger som setter dagsorden for sine medlemmer. Og det er ikke få milliarder de representerer.

Selv om digitale muligheter gjør det langt enklere og raskere å kjøpe og plassere annonser for de aller fleste, er ikke oppgavene til annonsørene blitt enklere. I stedet har risikoen for annonsøren økt vesentlig de siste årene. Fallgruvene er mange.

Markedsdirektøren eller kommunikasjonsdirektøren har ikke minst et stort ansvar. Den skal forvalte merkevaren til selskapet den er betalt for. For det handler ikke bare om å få mest mulig eksponering for lavest mulig pris. Det handler ikke minst om å få best og mest mulig kvalitativ kommunikasjon til en fornuftig pris.

Det tar lang tid å bygge en merkevare, med positive assosiasjoner. Å rive ned den samme merkevaren er fort gjort. Det går på 1-2-3. Merkevaren skal behandles med omhu. Den skal stelles godt med - ja, kjæles litt med. Og man bør unngå vesentlig risiko.

Og det er mange grunner til at du som annonsør får bedre trygghet hos norske og nordiske aktører med en lang tradisjon for viktig journalistikk. Vi lever av vår tillit og troverdighet hos målgruppen vår. Det er egentlig det mest kommersielle vi har - selv om det kan høres litt rart ut.

Norske annonsører trenger flere sterke nordiske og norske alternativer. Flere er på vei opp, blant annet vårt felles våpen Diar i kampen om å tilby de beste kommunikasjonsløsningene - slik at du som annonsør bygger og forvalter merkevaren og selger flere varer og tjenester. Noen heia-rop på veien trenger vi

Diar skal gi annonsørene det beste fra de internasjonale - samt trygghet, troverdighet, analyse og kunnskap fra det norske. Vi i Aller Media og Amedia sender ut Diar i krigen med de internasjonale. Vårt viktigste våpen heter tillit!

Det er ingen tvil om at teknologisk har de internasjonale ligget et hestehode foran oss norske og nordiske i lengre tid. Nå leverer Norge og Norden også medieteknologi på øverste hylle, sammen med noe av det beste fra Google. Litt bistand må vi jo ha de fra store utenlandske. Ikke bare er norske og nordiske aktører konkurransedyktige. Vi er best totalt sett.


Når det gjelder lav risiko og trygghet, har norske og redaksjonelle medier en lang og god tradisjon. Ikke bare oss i Aller Media og Amedia. Men også Schibsted, TV 2 med flere bærer på en medie- og kulturarv som gir trygghet for merkevaren som nettopp DU skal bygge og forvalte.

Norske og nordiske redaksjonelle medier gir deg trygghet mot grums, hat og falske artikler.