Det er mye som har gått feil i forhandlingene mellom Telia og TV 2 om en ny distribusjonsavtale. Verst har det gått utover de rundt én million seerne som har mistet tilgangen til alle TV 2s kanaler fordi partene rett og slett ikke greier å bli enige om en avtale til rundt 400 millioner kroner i året.
Det er trist, men dessverre en konsekvens av to desperate aktører som kjemper i et TV-marked under press, der både seing og reklameinvesteringer faller markant, med konkurranse fra globale selskaper som Netflix og HBO, vanvittige rettighetspriser på sport og en kamp om å overleve i et fremtidig TV-marked der vi ser nyheter, «God morgen, Norge» og fotballkamper via en app på mobilen og ikke på den store skjermen i stua.
Alle disse punktene viser en utvikling som kan skremme noen og enhver og som burde vært egne sesjoner på en mediekonferanse (når vi igjen kan begynne og møtes som bransje), men det som bekymrer aller mest akkurat nå er hvordan TV 2 og Telia bevisst utnytter mediene til å presse motparten og tvinge frem en løsning. Det er ikke greit, og torsdag kveld gikk det over stokk og stein da TV 2 rett etter klokken åtte på kvelden sendte ut en pressemelding om at det hadde vært kontakt mellom partene og at seerne kunne «få tilbake kanalene sine».
Partene var visstnok enige om å forlenge dagens avtale på samme vilkår, mens man forhandlet videre, het det i meldingen. Medie-Norge gikk fem på og NRK kunne i sin 21-nyhetssending slå fast at TV 2s kanaler «var på vei tilbake til kundene», slik TV 2 påpekte. Statskanalen var ikke alene og både store og små medier gikk på samme finten. Flere medier kunne melde at «nå kom TV 2-kanalene tilbake».
Men den gang ei. Kanalene kom aldri på lufta. Meldingen TV 2 sendte ut var ikke godt nok forankret og må i beste fall ha bygd på en tolkning av noen SMSer og epostutvekslinger med Telia. I vår bok er man da fortsatt langt unna en avtale.
Meldingen var heller ikke klarert med Telia som først responderte to timer senere med å «kreve en skriftlig bekreftelse av TV 2» og telekomselskapet har fredag formiddag fortsatt ikke skrudd på TV 2-kanalene. Dokumentasjon Kampanje har fått tilgang på, viser at TV 2 selv ba om en skriftlig bekreftelse fra Telia på at de var blitt enige, men mediehuset sendte samtidig ut en pressemelding bare fire minutter senere, uten at noe tyder på at en slik bekreftelse hadde kommet.
Mulig forsøkte TV 2 å bondefange Telia, men de kan ha blitt fanget i sin egen felle. Nå skal det bli utrolig spennende å se hvordan kanalen skal komme seg ut av dette uføret. Ikke kan de akseptere Telias siste tilbud og samtidig har de lovet at kanalene skal tilbake på lufta.
Vi klarer ikke å se på dette som noe annet enn en PR-tabbe. Vi forventer mer av en leverandør som lever av tillit og korrekt informasjon. Vi har ikke tall på antall ganger TV 2 denne våren har påpekt betydningen av å ha norske, redaktørstyrte medier i kampen mot falske nyheter, udokumenterbare påstander og desinformasjon. Torsdag kveld bidro ikke TV 2-ledelsen til at vi skal slutte opp om kanalen i denne kampen.
Slik vi ser det gambler nå TV 2 med egen troverdighet i kampen om å bli enige med Telia. Det er et farlig spill for et selskap vi har høy tillit til og som er en av landets beste og viktigste nyhetskanaler.
Også Telia må skjerpe seg, og telegiganten må bære sin del av ansvaret her. Selskapet har kynisk utnyttet mediene med sin endeløse rekke av pressemeldinger om nye tilbud for å vise at selskapet tilsynelatende gjør alt de kan for å bli enige med TV 2. Mediene hopper på kommando (Kampanje også, dessverre) og følger opp sakene og vi er dermed med på å bidra til at Get-kundene får fornyet tro på at kanalene snart er tilbake.
Men hva gjelder informasjon og mediehåndtering forventer vi faktisk mer av TV 2 enn av Telia.
For dem som måtte lure hva som nå gjenstår i denne striden når man nå er enige om både prisen på midlertidig sikt, vilkår om basis- og premiumkanaler og «nitty gritty»-detaljer som pakketeringen av TV 2 Sumo i Gets sinnrike poengsystem. Hva gjenstår?
Jo, en dato for når man skal ha forhandlet seg frem til en ny og langsiktig avtale. Ifølge TV 2 kan den perioden være lang og lengre enn de seks månedene, som opprinnelig tenkt. Men TV 2 kan forståelig nok ikke godta Telias krav om å forhandle på ubestemt tid. Det ville satt kanalen i en umulig situasjon og TV 2 ville akseptert noe som tidligere på dagen var «helt uakseptabelt».
Torsdag forsøkte TV 2 å få til det fremstå annerledes. Partene var aldri enige. Utspillet torsdag kveld var en tabbe.
Kommentér