Trond Giske uttalte til «Dagnsytt 18» i går at Norge ville blitt fattigere som land dersom TV 2 og NRK ikke hadde produsert norsk TV-innhold. Det hadde vi. Men vi ville også vært fattigere som land dersom det kun var NRK og TV 2 som laget norsk TV-innhold, slik Giske hevder. Hvis så var tilfelle, hadde vi kun hatt halvparten at det norske TV-innholdet vi har i dag.

Discovery og TVNorge har de siste årene økt andelen norsk TV-innhold hvert år. I tillegg har vi gjort noen av Norges mest populære rettigheter, som Eliteserien og OL, billigere og mer tilgjengelig for norske TV-seere enn noen gang før. Konkurranse har gitt oss mer norsk innhold, tilgjengelig for flere!

Når norske politikere skal utforme fremtidens TV-politikk, bør de ha historien om fortid og nåtid i orden. Politikk fattet på gale premisser kan gå ut over veldig mange kulturarbeidere. «Dagsnytt 18»-debatten med Trond Giske og TV 2 i går tyder på at vi trenger en bedre dialog mellom norske innholdsprodusenter, TV-hus og norske politikere.

Giske brukte debatten til å uttrykke en alvorlig bekymring knyttet til norsk TV-innholds fremtid. Det er en bekymring mange i bransjen deler med ham. Men Giske hadde følgende vri på problemstillingen:

«Det er bare NRK og TV 2 som lager norsk innhold. Hvis det går tapt blir vi fattigere som land. Da er det ingen som forteller norske nyheter eller norsk kultur og norsk samfunnsliv».

NRK og TV 2 er begge viktige bestillere og produsenter av norsk innhold. Men de er ikke de eneste.

Dersom Nent og Discovery skulle forsvinne fra det norske TV-markedet, ville den norske innholdsbransjen mistet rundt halvparten av sin omsetning. Det ville fått store konsekvenser for en rekke arbeidsplasser – og det ville fått en rekke ringvirkninger for norsk kulturliv.

NENT og Discovery legger til sammen igjen milliarder av kroner i den norske innholdsbransjen hvert år. Og som NRK og TV 2 formidler vi norsk kultur og språk, gjennom alt fra lettbeinte humorserier som «Helt perfekt» og «Neste sommer», til tyngre dokumentarer som «Mannen som falt» og de kommende dokumentarene om Estonia-forliset og Baneheia-saken.

Discovery og TVNorge er som NRK og TV 2 medlem av Norsk Presseforbund. Vi lager ikke nyheter, men vi driver journalistikk i våre TV-programmer og dokumentarer, og vi holder liv i en stor del av den nasjonale næringen som skaper innhold på norsk.

Den norske mediepolitikken kommer til å bli satt på mange prøver fremover. Vi er alle enige i Giskes grunnholdning om at konkurranse er bra for mediemangfoldet. Men dette markedet er komplisert, og det kommer til å bli mye mer komplisert med tiden. For å unngå utilsiktede konsekvenser ved fremtidig regulering, kreves kunnskap. Kunnskap om hvordan norsk innhold produseres og finansieres. Kunnskap om at NRK og TV 2 også eier flere ledd i distribusjonskjeden, akkurat som Telia, gjennom sitt eierskap i Riks-TV. Og kunnskap om hvilke konsekvenser statsstøtte til enkelte aktører har på andre, helkommersielle aktører. Bant annet.

Vi inviterer gjerne til dialog og oppdatering om hvordan mediebransjen fungerer. Og vi håper den norske produksjonsbransjen bidrar til kunnskapsbygging og perspektiver fra sin bransje. Vi vil alle det samme. Vi vil sikre mediemangfold og sunn konkurranse. Her trenger vi drahjelp fra norske politikere. Men de må vite hva fakta er, før de begynner å diskutere løsninger.