Nyhetsleverandøren NTB legger frem tall for 2019 som viser at omsetningn økte med ni prosent til 242 millioner kroner, opp fra 222 millioner kroner fra året i forveien.

- Vi har de siste tre årene jobbet hardt for å utvikle nye produkter og tjenester for å skape vekst. Vi har et strålende lag, og hver gang vi rekrutterer ser vi etter folk som gjør oss enda bedre. Det gir resultater, sier sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik i NTB.

NTB AS fikk i 2019 et driftsresultat 5,7 millioner kroner og også det var en bedring fra tallene for to år siden. Den gang gikk NTB med et underskudd på driften på nesten åtte millioner kroner på grunn av en større nedskrivning av Scanpix-merkevaren. 

 - Vi dere fortsette veksten i 20020?

- Nei, det klarer vi nok ikke. Men målet er å være tilbake on track neste år.

Krevende i nyhetsbransjen
I en melding sier NTB-sjefen at "det har vært avgjørende å finne nye inntekter fordi presset mot kjernevirksomheten har vært stort over flere år som følge av endringer i mediebransjen."

-  Grunnlaget for NTB er nyheter. Det er derfor vi er til, men for å kunne overleve som nyhetsbyrå har det vært avgjørende å skape nye vekstområder, sier Storvik.

Av nye tjenester trekker Storvik frem flere nye robottjenester de siste årene, som for eksempel nynorskroboten. Den oversetter bokmål til nynorsk med stor presisjon og i 2017 etablerte NTB også det nye forretningsområdet - Partner - som skulle skape vekst på nye produkter og tjenester.

Siden oppstarten i 2017 har inntektene til Partner økt med over 50 prosent. Partner leverer blant annet sportsdata, kommunikasjonstjenester og underholdning.

- Vekststrategien som ble lagt i 2017 har slått til, og det gjør at jeg går til jobben med et stort smil. Det laget vi har nå blør for drakta hver dag. Hva mer kan en sjef ønske seg, sier Storvik.

Fortsatt utvikling
Storvik sier arbeidet med automatisert innhold fortsetter med full tyngde i 2020 slik at kundene skal få mer spesialtilpasset innhold. NTB jobber også med automatisert bildegjenkjenning for å støtte kunder på mediebank og for å støtte opp om egne behov både på gamle og nye bilder. 

- Det skjer så mye bra hos oss at jeg tør påstå at vi er et av de mest spennende mediehusene å jobbe i om dagen, sier Storvik.

- Hvordan kommer koronakrisen til å påvirke dere?

- Når kundene blør, så har det en tendens til å påvirke oss. Vi vet ikke helt hvordan det vil ramme på lang sikt, men vi legger til grunn at digitaliseringen vil gå raskere. Flere har nok fått en rakett i baken på dette området og på sikt vil det bli færre papiraviser. Vi har allerede sett at noen starter med å redusere frekvenser, og kjører derfor et prosjekt internt om hva NTB ville vært uten papiraviser, sier han. 

Her ser du tallene til NTB for 2019. Alle tall i MNOK. 

NTB 2019 2018 Endring i %
Omsetning 242,0 222,2 + 9,0
Driftsresultat 5,7 - 7,3
Resultat før skatt 20,6 3,0 + 586