Torsdag møttes toppsjefene i NRK, TV 2, Discovery og Schibsted til årets «Toppmøte» i regi av Nordiske Mediedager. Ikke i Grieghallen i Bergen som planlagt, men i et studio på The Hub i Oslo. 

Mediebransjen har vært tydelige på at de blør i koronakrisen. Heller ikke NRK-sjefen kan garantere at de vil komme helskinnet ut på den andre siden uten at de må gjennomføre permitteringer eller nedbemanning, selv om deres inntekter fra staten på 5,7 milliarder kroner ikke rammes av krisen.

- Det kan jeg selvsagt ikke garantere. NRK nedbemannet 10-12 prosent de siste årene. Vi må også drive omstilling. Vi gjør forbedringer og endringer. Jeg tror ikke korona endrer trendene, men jeg tror den forsterker den, sa Thor Gjermund Eriksen til TV 2-anker Yvonne Fondenes, som ledet den digitale versjonen av debatten.

Han forteller at NRK også får økte kostnader i denne perioden.

- Det er masse produksjoner vi har satt i gang, men som vi ikke får fullført. Det jeg er bekymret for at vi møter knallhard konkurranse til høsten igjen, uten at vi har like mye godt innhold som vi skulle ha hatt, sa Eriksen.

- Går sakte, men sikkert i gal retning
Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund forteller at hun er bekymret for utsiktene for kvalitetsjournalistikken fremover. Hun ser store utfordringer knyttet til finansieringen av den.

- Det er stor betalingsvilje for godt innhold, men grunnlaget for inntekter er rett og slett ikke nok, og hvis vi ikke vi klarer å «retenke» den modellen, og ikke klarer å fra andre etiske inntekter og finne nye modeller for det, har vi en helt grunnleggende utfordring. Meg bekjent er det ikke et medieselskap i verden som har klart å knekke den nøtta. Det går sakte, men sikkert i gal retning, sa Skogen Lund.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes deler bekymringen. I tillegg til inntoget av globale aktører som Disney og Netflix på det norske markedet, peker han på NRKs posisjon som en utfordring.

- Det vi konsentrerer oss om er det norske innholdet, samtidig har vi et NRK som leverer gratis på siden av oss. Det er i det rommet de vi skal klare å hente inntekter fremover, og det er utrolig viktig at vi klarer å fortsette gode arbeidet fremover hente inn brukerinntekter, for når det kommer til reklameinntekter vil vi kjempe i motbakke, sa han.

TV-toppmøte på nett:

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, Schibsted-topp Kristin Skogen Lund og debattleder Yvonne Fondenes fra TV 2 var med på digitalt TV-toppmøtet under Nordiske mediedager. Foto: Scanpix

- Problematisk
Schibsted-sjefen mener NRK skaper en skjevhet i mediekonkurransen, selv om hun understreker at NRK dekker et mangfold som de kommersielle aktørene ikke har mulighet til å dekke.

- I tillegg til den internasjonale konkurransen, er det utfordrende med en aktør med så sterke ressurser. Thor Gjermund, du driver en ren nettavis hvor du ikke har annonser og har et sakstilgang som andre bare kan drømme om. Det er en skjevhet i den konkurransen som er problematisk, sa Skogen Lund.

- Uenig i analysen
Det fikk NRK-sjefen, som allerede tidlig i debatten uttrykte frustrasjon over å gjentatte ganger bli konfrontert med budsjettet på 5,7 milliarder kroner, til å reagere.

- NRK har aldri hatt mindre dominerende stilling i det norske mediemarkedet enn nå. Det er mange flere aktører og mediebruken fordeler seg helt annerledes, sa han.

- Det er mulig du mener dere blir mindre viktig, Thor Gjermund, men vi ser på alle målinger vi gjør at det NRK som på hvert eneste parameter er en utfordrer og substitutt til våre medier. Det må det være lov å anerkjenne og vi må tåle en diskusjon om rollefordelingen, svarte Skogen Lund.

- Det er lov, men det må også være lov å si at jeg er uenig i denne analysen.

- Det er ikke en analyse, det er et faktum.

TV 2-sjefen avsluttet debatten med å peke på noen som lider enda mer enn de største mediehusene i landet.

- Mens vi står her og diskuterer dette, har vi en situasjon hvor veldig mange lokalmedier sliter. De ligger i vannskorpa og står i fare for å bukke under i tiden vi er i nå. Det tror jeg er utrolig viktig at vi som riksmedier tar innover oss. Det kan potensielt få veldig store konsekvenser, sa Sandnes.

Han slapp også nyheten om at TV 2 har sikret seg rettighetene til La Liga frem til 2026.

Les mer: TV 2 med nytt fotballkjøp - sikrer seg spansk fotball frem til 2026