Det blåser igjen opp til storm mellom den svenskeide mobiltelefongiganten Telia og et av de store TV-konsernene på det norske markedet. Det skjer bare to måneder etter at Telia, som for to år siden kjøpte TV-distributøren Get, var i en tilsvarende konflikt med Discovery.

Men denne gangen er det ikke Discovery, men TV 2 som sitter på andre siden av bordet og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i kanalen sier til VG at forhandlingene «er krevende». Det er nok ingen overdrivelse.

Endringene i TV-markedet med et kraftig fall i seing på lineær-TV, nye strømmetilbud som Netflix, HBO og TV 2 Sumo og en ellevill prisvekst på sportsrettigheter, har rokket ved hele distribusjonsøkonomien og gjort denne typen forhandlinger stadig vanskeligere de siste årene. Sjansen for at rundt en halv million husstander eller rundt én million TV-seere kan få svarte TV 2-skjermer når avtalen løper ut ved midnatt 31. ma, er slik vi ser det stor.

Stemningen mellom Telia og TV 2 er heller ikke helt på topp, etter at partene holdt på havne i en rettssak i forbindelse med et bittert oppgjør om betalingen for Champions League-fotballen for bare ett år siden.  

Dersom partene ender opp med å gå i brudd denne gangen, vil det også være historisk. TV 2 har aldri tidligere gått i svart med sin hovedkanal på grunn av en uenighet med en TV-distributør. Det kan fort skje nå.

Det har vært på nippet mange ganger tidligere både i forhandlingene med Telenor og RiksTV og ampert var det også da TV 2 og Get forhandlet sist i 2016, men TV 2 har alltid kommet til enighet enten i 12. time eller langt på overtid i forhandlingene. Det er imidlertid mye som taler for at så ikke vil skje denne gangen.

Igjen hander det om penger og prising av kanaler. Etter det Kampanje kjenner til er det et enormt sprik mellom hva TV 2 krever og det Telia Get har svart med å tilby. For der TV 2 skal ha bedt om nærmere 100 millioner kroner mer i året for at Telia Get-kundene skal få se TV 2s kanaler, skal Telia ha svart med å redusere prisen med tilsvarende. Telia Get betaler allerede i dag TV 2 flere hundre millioner kroner årlig for å videresende TV 2s kanaler sine kunder og kommunikasjonsdirektør Henning Lund i Telia har kalt det nye tilbudet for «et ekstremt prisforslag».

Denne gangen snakker vi ikke lenger om den sedvanlige krone-isen eller kaffekoppen ekstra i året, men noe som ligner en full middag til et par hundre kroner i året.

Det sitter langt inne for en TV-distributør som lever av å pakketere en bukett av kanaler og selge dem til kundene for en fastpris i måneden til 500 kroner og som slåss med konkurrerende abonnementstilbud på drøye 100-lappen fra aktører som Netflix, HBO, Viaplay og ikke minst TV 2 selv og deres Sumo-tjeneste.

Viljen til å gå i brudd synes også å ha blitt stadig større blant TV-kanalene og distributørene de siste årene. Forhandlingene mellom Telia og Discovery tidligere i år viste at kampviljen er stor i begge leirene der resultatet endte med fullt brudd og svarte TVNorge-skjermer i en snau uke.

TV 2 befinner seg også i en særdeles krevende forhandlingsposisjon denne gangen. For en TV-distributør som Telia Get ville det vært en marerittsituasjon å havne i brudd med en TV-kanal som sitter med rettighetene til både fotball-EM, Tour de France og Premier League. Men på grunn av koronakrisen, er fotball-EM flyttet ett år frem i tid, Tour de France er utsatt til over sommeren og Premier League er først ventet å starte opp igjen i midten av juni.

I tillegg er TV-sesongen på hell (ingen «Farmen», «Idol» eller «Kompani Laurtizen») og et sterkt svekket TV 2-tilbud kan øke TV-distributørens kamplyst og vilje til å stenge TV 2 ute fra sine rundt en halv million TV-kunder og en million seere. Kanalen har derfor spilt inn et forslag om en avtale med kortere varighet (ett snaut år) uten at det har vekket noen som helst begeistring hos Telia. 

Sjansen for at TV 2 går i svart er større enn noensinne, og TV-seerne blir igjen taperen når Telia Get og landets største, kommersielle TV-kanal går løs på hverandre i en ny TV-konflikt.