Timer med kaffe og gode, norske papiraviser er helg for meg. Aftenposten og Dagsavisen venter trofaste i postkassen og når de en sjelden gang uteblir, er skuffelsen dyp. Denne lørdagen ble forventingene innfridd da jeg åpnet postkassen. Herlig! Nytraktet kaffe og rolig morgenstemning i huset. Det er alltid med en frydefull spenning jeg først blar meg igjennom, får oversikt, lager en prioritering i hodet på hva jeg skal lese først – litt småstoff, helst et portrettintervju og noen interessante dybdeartikler som ofte byr på overraskelser, friske perspektiver, historier og menneskemøter som berører. 

Les også: Denne annonsen splitter Avis-Norge: - Jeg vet at mange er uenige og at innholdet her provoserer

Etter flere år i annonseavdelingene til Aftenposten og Dagbladet er jeg nok litt «skada», jeg merker meg hvilke annonser som er på den dagen, for å si der sånn. Denne lørdagen begynner jeg å bla gjennom Dagsavisen, men stopper brått: en helsides annonse fra noen som kaller seg Folkets strålevern. «Ikke stol på myndighetene!», oppfordrer de. Fordi «vitenskapen sier noe annet!» En av vår tids mest utbredte konspirasjonsteorier, har fått en helsides plass i «min» avis. På side 13 i lørdagsutgaven, en ganske så «god plassering», høyreside og relativt tidlig i avisen, høy oppmerksomhet!, som jeg ville sagt dersom det var min annonsekunde en gang i tiden. 

Vel, nok annonsesalgsnerding. 

Budskapets avsender er (selvfølgelig) også en av dem som kobler utbygging av 5G-nettet til korona-pandemien, ved å hevde på sin Facebook-side at utbyggingen fører til økt strålingsbelastning som igjen «lar pandemier lettere få tak». Kan de snakke om det i annonsen sin neste helg? 

En av de andre avisene som trykket helsiden, Stavanger Aftenblad, begrunner på spørsmål fra Kampanje.com avgjørelsen med at «dette (er) langt på vei en politisk ytring som faller inn under ytringsfriheten». Sjefredaktør Lars Helle svarer lesere som har vurdert sitt abonnement som følge av at avisen har solgt plass til spredning av alvorlig feilinformasjon med at «Det å abonnere på en avis handler om å bli utsatt for forskjellige ytringer både de du er enige i og de du er uenig i». 

Jo, mange takk for voksenopplæringen. Akkurat det tror jeg både jeg og de fleste andre abonnenter er forberedt på, det kan til og med være en forventning hos mange av oss. Men vi er nok uenige i at spredning av grov feilinformasjon forkledd som fakta og med hensikt å spre frykt og mistillit til vårt samfunns grunnleggende institusjoner og anerkjent forskning, er å regne som en «politisk ytring».  

Så er det oss som ikke bare er lesere, men også kjøpere av annonseplass. Ett av de viktigste argumentene vi får presentert for å velge å kjøre annonser i norske redaktørstyrte medier fremfor gjennom globale giganter som Google og Facebook, er kontekst. Vi skal kunne stole på at omgivelsene vi plasserer vår merkevare og vårt budskap i, er kvalitetssikret. Derfor koster det også mer. Vi betaler mer for å sikre oss en kontekst vi kan stå inne for. 

Den ekstraverdien forsvinner idet det betalte innholdet ikke også omfattes av denne sikkerhetsmekanismen. Hva da med vaksinemotstand, en annen «trend» med vind i seilene? Kan vaksinemotstandere nå slå seg sammen og spleise på en helside? Er det en politisk ytring, som bør få kjøpe seg plass hvor som helst?  

I så fall vil jeg kvie meg for å plassere min merkevare samme sted. Kjære norske medier, fortsett å gi oss den viktigste grunnen dere har til at vi som annonsører skal betale mer for synlighet hos dere enn vi gjør hos nullskattende tek-giganter. Og la oss abonnenter få bryne oss på ulike ytringer, uten at vi dermed må bli utsatt for forvirret synsing. Det er nok av andre som tilbyr den slags. 

Kontroversiell: