VG gikk til topps i journalistkonkurransen SKUP som kårer det beste journalistiske arbeidet det siste året. Avisen vinner prisen for sine avsløringer av helsereformen i saken «Helse­reformens konsekvenser».

Ifølge juryen og juryleder Bernt Olufsen, som delte ut prisen under en direktesendt web-TV-sending lørdag kveld ettersom konferansen ble avlyst som en konsekvens av tiltakene mot koronasmitte, avdekket VG hvordan eldre og syke har måttet betale prisen for en av de største helsereformene i Norge.

- Årets Skup-prisvinner har valgt å gå inn i en av vår tids store reformer. De har gjort et kartleggingsarbeid som ikke tidligere er blitt gjort, og de har avslørt hvordan norske kommuner har endte opp med å betale nesten 1,4 milliarder i dagbøter til helseforetakene. Reformen som skulle sørge for færre liggedøgn og for bedre samhandling i helsevesenet, har i stedet lagt uforholdsmessige store byrder på kommunene. Men den høyeste prisen er det de eldre og syke som har måtte betale i form av påkjenningene fra timelange nattransporter i ambulanse, de såkalte grønne turene, heter det i jurybegrunnelsen.

- Saker som berører og opprører
VG-journalistene som jobbet med saken: Anne Stine SætherShazia MajidSofie Amalie Fraser og Eirik Mosveen.

- Årets Skup-prisvinner har gjort en imponerende jobb med å ta for seg noe så komplekst og omfattende som samhandlingsreformen. Gjennom nitid innsynsarbeid, journalister som selv har lært seg koding, og med evnen til å sette funnene i sammenheng, har de klart å bryte graveprosjektet ned til saker som berører og opprører, og til journalistikk som virkelig, heter det videre i begrunnelsen.

Prisvinnerne uttrykte sin store glede over seieren på SKUPs livesending.

– Woooo. Dette er helt fantastisk, nå ble jeg glad, sier Anne Stine Sæther på SKUPs direktesending. 

- Forventet det ikke
Til egen avis sier prisvinner Shazia Majid at hun er glad for at nettopp denne saken vant.

– Vi forventet ikke å vinne hovedprisen i kveld. Derfor er det desto mer overveldende i kveld at det er akkurat denne saken som vinner. Vi har gått inn i et underdekket område og avslørt noe som har betydning for samfunnet. Slik journalistikk er viktig for norsk presse og samfunnet, sier Majid.

Også TV 2, NRK og Dagbladet fikk heder og hvert sitt Skup-diplom for sine saker «Kunstgressbløffen» som avslørte hvordan miljøfaglig kunstgress dumpes i norsk natur,  ««Trigger Warning», om nettverk for selvskading i sosiale medier og «Glidens pris» om avlsøringene av fluor-skismøring.

Det er Stiftelsen for kritisk og undersøkende journalistikk som står bak SKUP-prisen.