17. mai-toget i Oslo og flere andre store byer er avlyst på grunn av koronakrisen, men NRK lover likevel full 17.mai-stemning på nasjonaldagen. Ifølge en melding fra NRK blir årets sending lenger enn vanlig, med start klokken 07.50 på NRK1, fram til klokken 17.00. 

Det blir også høydepunkter fra nasjonaldagsfeiringen senere på kvelden.

I likhet med i fjor ledes sendingen av programlederne ledes Nadia Hasnaoui og Christian Strand - men denne gangen fra terrassetaket til NRK-bygget med inviterte gjester, musikk og god mat. Årets kokk er Lise Finckenhagen, som ifølge NRK skal dekke bordet med en rikholdig festmeny til lunsjbordet for dagen.

Og over hele landet står reportere fra alle NRKs distriktskontorer klare for å rapportere fra nasjonaldagsfeiringen både på radio, TV og nett.

Viktigere enn noen gang
Programleder Nadia Hasnaoui tror årets sending kan bli like spesiell som jubileumssendingen i 2014. 

– Jeg gleder meg stort til å være med på å samle landet på selveste nasjonaldagen, og i år tenker jeg at det er viktigere enn noen gang å feire 17. mai. Vi skal feire demokratiet, feire at vi har tillit til hverandre, feire fellesskapet og den norske dugnadsånden. For oss er 17. mai på ingen måte avlyst, tvert imot blir dagen lenger og mer samlende enn noen gang. Vi vil være den du kan slå følge med gjennom dagen enten du sitter alene eller er sammen med en liten gjeng hjemme, sier hun.

Kreativ feiring
Også medprogramleder Christian Strand tror at nasjonaldagsfeiringen i år blir både spesiell og litt rar uten barnetog, yrende barneliv og folkefest i gatene. Han er likevel sikker på at det blir fint og rørende å vise fram samholdet og kjærligheten i det norske folk.

– Det blir en veldig rar dag. Alt jeg er vant til snus på hodet, men slik er det jo for alle. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å ta vare på en tradisjonsrik sending som også speiler feiringen til folket. Vi har invitert spennende gjester, det blir konkurranser og quizer og gode samtaler med feststemte mennesker fra alle kanter. Dessuten gleder vi oss spesielt mye til å se hva folk over hele landet har funnet på av kreative løsninger for å feire 17. mai på en annen måte enn det vi er vant til!

Begge drømmer om å få hele det norske folk til å stemme i når nasjonalsangen synges på NRK.

– Tenk om alle kunne stå ute og synge «Ja, vi elsker» samtidig! Det ville nok være det største nasjonale felleskoret i Norge noen gang og et historisk øyeblikk av nasjonal fellesskapsfølelse, sier de.