Saken er nå oppdatert med det ferdigsendte brevet. Se det nederst i saken. 

Tidligere i dag skrev Kampanje om at journalister henges ut i sosiale medier for å stå for tett under pressemøter. Det var særlig et bilde av pressen i møte med Tom Hagens advokat Svein Holden som skapte reaksjoner. Holden møtte pressen etter at Hagen ble fremstilt for fengsling i Nedre Romerike tingrett onsdag og under pressemøter sto 25 journalister tett i tett i en halvsirkel rundt advokaten.

Les også: Pressen henges ut i sosiale medier: - Tror ingen syntes dette var ålreit

Nå tar pressen grep for å endre situasjonen. Norsk journalistlag og Norsk redaktøforening jobber nå med å sende ut et brev til flere aktører.

- Vi jobber akkurat nå, «as we speak», med et brev fra Norsk journalistlag og oss som skal gå til Tingretten, domstolsadministrasjonen og politiet og for så vidt også Svein Holden, for å forsøke å hindre at dette skjer igjen. Det var ikke noe bra sånn som det foregikk i går, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til Kampanje.

Han mener det ikke kan fortsette slik.

- Jeg tror alle var litt uforberedt, men vi kan ikke fortsette på denne måten. Denne saken her er av en slik karakter, at det er åpenbart at det vil være mange journalister utenfor lokale også neste gang det skal være fengslingsmøte og vi må ivareta journalistenes helse og sikkerhet oppi dette, sier Jensen.

- Det er folk som er ute på jobb og utsetter seg for i utgangspunktet høy smitterisiko, og da må vi bidra slik at den risikoen blir så liten som mulig, fortsetter han.

Leder av Norsk journalistlag, Hege Iren Frantzen, sier at aktører må gjøre seg tilgjengelig for pressen på en god måte på grunn av koronasituasjonen.

- Vi retter en henvendelse mot politiet i øst og domstolsapparatet for at de kan tilrettelegge bedre for at pressen kan intervjue alle aktørene i saken på en måte som gjør at de kan overholde smittevernsreglene og holde avstand, sier Frantzen.

Ber om en plan i brevet
Generalsekretæren vil nå be de som har ansvar om å utarbeide en plan for hvordan pressen kan møte intervjuobjekter. 

- Utgangspunktet er at de som sitter med ansvaret, til dels domstol, til dels politiet, må ha en plan for hvordan dette kan foregå. Det er fint at pressebriefene holdes utendørs, men det krever jo mer enn at du ber journalistene stå utenfor lokalet og vente på at aktørene skal komme ut, sier Jensen.

De vil nå be om at helsemyndighetenes regler føles.

- Brevet er ikke sendt enda, og vi har det ikke helt klart, så jeg må ta noen forbehold, men vi kommer til å be om at vi får en praksis som gjør at vi kan følge reglene satt opp og da må også  domstoler og politiet være tungt forpliktet til å bidra til at reglene myndighetene har sagt skal føles, blir fulgt, sier Jensen.

Generalsekretær:

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Foto: NTB Scanpix.