Mens helsemyndighetene stadig oppfordrer enda til to meters avstand og at man ikke samles i grupper på mer enn fem personer, reagerer flere på at norske journalister opptrer som sild i tønne ved en rekke anledninger.
Da advokat Svein Holden møtte pressen etter at drapssiktede Tom Hagen ble fremstilt for fengsling i Nedre Romerike tingrett onsdag sto 25 journalister tett i tett i en halvsirkel rundt advokaten.
Et bilde tatt av NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge ble lagt ut på den humoristiske Instagram-kontoen «omgjustdont» med teksten «Herlig å se at presse er immun mot korona». Bilde har fått over 17.000 likerklikk og i kommentarene skriver brukere ord og uttrykk som «hyklerkor» og «17. mai-stemning».
NRK: - Bekymrer oss
Også Junges bilde av fotografer og reportere foran inngangen til Tinghuset i Lillestrøm viser tilsvarende scener.
- Dette bekymrer oss, NRKs programredaktør direkte, Espen Olsen Langfeldt til Kampanje.
- Det blir altfor tett og det er ganske vanskelig å forholde seg til smittevernreglene når det blir lagt opp på denne måten. Derfor har vi tatt kontakt med Redaktørforeningen og de er allerede på ballen, fortsetter han.
NRK-redaktøren er bekymret for hvordan smittevernreglene skal kunne opprettholdes de neste ukene.
- Det er en del hendelser med stor medieinteresse de neste ukene, blant annet knyttet til rettssaken mot Manshaus som er satt opp neste uke. Vi må sikre at våre arbeidstakere får best mulig arbeidsforhold og at smittevernreglene blir opprettholdt, sier han
- Journalistene gjør en stor innsats
- Jeg tror ikke noen av journalistene som sto tett i tett syntes dette var ålreit. Det ble ikke en ålreit situasjon for noen og det tror jeg alle ser, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen, til Kampanje.
Frantzen forteller at journalistene prøver å opprettholde gjeldene smittevernsregler, men at det i situasjonen med Holden ikke var like lett.
- Det er lett å tenke at dette må journalistene passe på, men journalistene gjør virkelig en stor innsats for å ikke smitte andre eller seg selv og vi er opptatt av det og vi har laget rutiner i redaksjonene. Jeg har sett fotografer som bruker timesvis for å sprite ned utstyret sitt. Vi ser på bildene de har lange stativ og plast rundt mikrofonene, men sirkelen er så liten at det er umulig å holde riktig avstand til hverandre, hvis du samtidig skal nå frem med mikrofonen din, sier Frantzen.
Hun mener pressen og aktørene de møter må samarbeide for å få det til bedre.
- Når en viktig aktør som Holden kommer ut av retten, så må journalistene få snakket med han og få de sitatene som er viktig for å belyse saken, og det er bra og viktig at intervjuobjektene stiller opp. Det dette handler om er å finne måten det gjøres på, både for journalistene seg i mellom og for intervjuobjektet. Selvsagt har redaksjoner et ansvar, men vi må samarbeide for å få det til, sier Frantzen.
Fotografer og reportere foran inngangen til tinghuset i Lillestrøm i det Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, går inn til fengslingsmøte for sin klient i Nedre Romerike tingrett onsdag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
- Retter henvendelse mot Politiet i Øst
NJ-lederen forteller at de nå retter en henvendelse mot både Politiet i Øst og domstolsapparatet.
- Vi retter en henvendelse mot Politiet i Øst og domstolsapparatet for at de kan tilrettelegge bedre for at pressen kan intervjue alle aktørerne i saken på en måte som gjør at de kan overholde smittevernsreglene og holde avstand, sier Frantzen.
Hun sier at det blir vanskelig for journalistene å stanse et pågående intervju.
- Det blir en svært vanskelig situasjon å stanse et pågående intervju, trekke seg tilbake og la være å stå der en skal stå, så vi må samarbeide om dette, og det må legges til rette for at det er mulig for pressen å gjøre jobben sin samtidig som en opprettholder smittevernsreglene.
- Det vil ikke være mulig for en journalist å la være å å få med seg sitatet fra en så viktig aktør i en sak, legger hun til.
Det fungerer heller ikke at journalistene møter intervjuobjektet én og én, sier NJ-lederen.
- Når du da kommer til medie nummer syv, så har saken til medie nummer én allerede ligget ute i lang tid. Det må være mulig å gjøre et intervju på en forskriftsmessig måte. Regjeringen har fått til det og er flinke til å tilrettelegge for det. Jeg skjønner at denne situasjonen fort kan oppstå. De har ikke vært i en sånn intervjusituasjon med disse aktørene under korona før og da kan slikt som dette oppstå. Når aktører gjør seg tilgjengelig for pressen må det gjøres på en god måte, i den tiden vi er inne i, sier Frantzen.
Kommentér