Mediekonsernet NHST, som eier blant annet avisene Dagens Næringsliv og Morgenbladet, er blant de første til å slippe en kvartalsrapport der kampen mot koronaviruset gjør seg gjeldene. I rapporten kommer det tydelige frem at de strenge tiltakene som er innført i landet «førte til negative konsekvenser for NHST Media Group».
Det skriver mediekonsernet i sin resultatrapport som ble publisert tirsdag kveld.
- Konsernets publikasjoner opplevde en sterk vekst i etterspørsel etter nyheter og kommentarstoff, noe som bidro til både økt trafikk på publikasjonenes nettsteder og økt salg av digitale abonnementer. Samtidig falt reklameinntektene og salget av andre kommersielle tjenester betydelig, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i en melding.
- Hvor i medievirksomheten merker dere krisen hardest på kroppen?
- Per i dag er det innenfor reklameinntekter. Det er der hovedutfordringene ligger og de kom i mars. Inntektene våre var opp de to første månedene sammenlignet med januar og februar i fjor, sier Melhus Ask.
- Hva tenker dere om annonseutviklingen fremover?
- Vi ønsker ikke kommentere så mye fremover, men det vil bli krevende på reklamesiden. Samtidig opplever vi at vi har gjort viktige og nødvendige tiltak for å imøtekomme effektene av koronaviruset og oljeprisfallet, sier hun.
Nedskrivning trekker ned
Det er en stor nedskrivning i det franske teknologiselskapet Mention som trekker resultatet så mye ned. Driftsresultatet for NHST-konsernet, inklusive denne nedskrivningen av goodwill, endte på minus 94,1 millioner kroner i første kvartal i år. Det var betydelig svakere sammenlignet med tilsvarende tall på samme tid i fjor da underskuddet var på 23,1 millioner kroner.
Nedskrivningen i Mention er imidlertid alene på hele 80,6 millioner kroner i første kvartal, men det er de «endrede markedsutsiktene som følge av Covid-19 pandemien» som er utslagsgivende for nedskrivningen.
Konsernets driftsinntekter endte på 281,2 millioner kroner i første kvartal, ned 3,5 prosent sammenliknet med første kvartal 2019. Nedgangen skyldtes hovedsakelig en reduksjon i annonseinntektene på cirka ti millioner kroner.
- Konsernets inntekter i første kvartal er sterk påvirket av både koronakrisen og oljeprisfallet. Vi hadde en god start på året sammenlignet med i fjor, men så kom koronaviruset. Siden mars har vi gjennomført betydelige kostnadsreduksjoner for å sørge for at vi kommer oss gjennom koronakrisen, sier Melhus Ask til Kampanje.
Ser en på den delen av virksomheten som er knyttet til Dagens Næringsliv og Morgenbladet, faller omsetningen med rundt ti millioner kroner fra 157 millioner kroner itl 147 millioner kroner.
Abonnementsinntektene er stabile sammenliknet med fjoråret, mens reklameinntektene faller med rundt 20 prosent.
Overskuddet øker imdidlertid her fra en snau million i fjor på samme tid til årets 4,8 millioner kroner.
Kutter med 100 millioner
I meldingen kommer det også frem at styret i NHST vedtok i mars og april 2020 «omfattende tiltak for å redusere kostnader og bedre det økonomiske grunnlaget for driften.» Mediehuset har iverksatt kostnadskutt i størrelsesorden 100 millioner kroner og det er mer enn de allerede varslede 70 millioner kronene selskapet varslet om tidligere i år. Kostnadene er reduserte i alle konsernets selskaper, og en betydelig andel i det franske teknologiselskapet Mention hvor det også gjennomføres nedbemanninger.
- Vi har gjennomført midlertidige lønnsreduksjoner, ansettelsesstopp, permitteringer, lavere administrasjonskost og nedbemanninger i Mention, sier Melhus Ask.
- Er det planer om nedbemanninger også i Norge?
- Nei, det er ingen planer om det.
Les også: NHST skal kutte 70 millioner kroner - permitterer 19 DN-ansatte
35 permitterte i Norge
NHST har så langt permittert delvis 16 ansatte i Fiskeribladet og 19 kommersielt ansatte er også hel eller delvis permitterte i Dagens Næringsliv. Konsernsjefen sier det ikke «er noen konkrete planer» om ytterligere permitteringer.
Konsernsjefen sier videre at hun «er meget tilfreds med organisasjonens evne til å levere kvalitetsjournalistikk og viktige produkter tross krevende arbeids- og markedsforhold.»
- Medarbeidernes helse og sikkerhet har stått sentralt hele veien. Vi var raskt ute med å iverksette tiltak for å beskytte både ansatte og kunder. Inntekter og resultater utviklet seg positivt i januar og februar, men den siste måneden i kvartalet opplevde vi en betydelig nedgang i inntektene, sier Melhus Ask.
Hun sier den underliggende driften i NHST er god, og viser til at den underliggende resultatforbedringen før av- og nedskrivinger (EBITDA) er forbedret med over ti millioner kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor
- Det er vi fornøyd med, sier hun.
Den nye kontantstøtteordningen til myndighetene, kommer ikke NHST eller datterselskapene til å benytte seg av, da selskapet ikke kan dokumentere en totalnedgang i omsetningen på 20 prosent i mars.
- Kontantstøtteordningen treffer ikke oss som mediehus i og med at totalinntektene ikke går nok ned. Vi ser derfor frem mot mediepakken jeg forstår Kulturdepartementet jobber med, sier Melhus Ask til Kampanje.
Her ser du alle tallene til NHST for årets første kvartal. Alle tall i MNOK.
NHST | 2020 | 2019 | Endring i prosent |
Omsetning | 281,2 | 291,3 | - 3,4 |
Driftsresultat | - 94,1 | - 23,1 | - |
Resultat før skatt | - 83,5 | - 35,2 | - |
Kommentér