Filmer utgitt på en strømmetjeneste i år uten å ha vært vist på kino kan nomineres til Oscar, skriver NTB. Oscar-akademiet opplyser på egne nettsider at regelendringen kun vil gjelde for 2020.

Tidligere har det vært flere krav for at en film skal kunne hatt muligheten til å bli Oscar-nominert. Filmene må ha bli vist minst sju dager i en kommersiell kino i Los Angeles, hatt visninger tre ganger om dagen i perioden og ha blitt vist i 35mm, 70mm eller et godkjent digitalt format. 

Koronapandemien har ført til at flere store filmfestivaler som Cannes 2020 er blitt utsatt og kinolokaler er stengt flere steder i verden. I Norge er kinoene stengt til 15. juni. Hollywood har utsatt flere planlagte premierer, deriblant den nye Bond-filmen «No Time To Die» som en følge av krisen.

Oscar-akademiet har nå derfor tatt grep for å tilpasse seg krisesituasjonen. 

- Den historisk tragiske COVID-19-pandemien nødvendiggjør dette midlertidige unntaket fra våre kvalifikasjonsregler, skriver Oscar-akademiet.

Strømmegiganten Netflix har de siste årene tiltrukket seg flere annerkjente regissørers prosjekter, deriblant Alfonso Cuaróns «Roma» og Martin Scorseses «The Irishman». Begge filmene hadde først premiere på en filmfestival, deretter en kort visningsperiode på kino, før Netflix lanserte filmene internasjonalt. Slik fikk Netflix distribuert, samtidig som filmene på grunn av sitt korte kinoløp ble kvalifisert for Oscar-nominasjoner.

Nå står ingenting i veien for at Netflix kan lansere storfilmene sine alene, samtidig som Oscar-jaktende regissører er fornøyd. Den neste Oscar-utdelingen skal etter planen avholdes i Los Angeles 28. februar neste år.

Les også: Avatar 2 rammes av korona-krisen: - En utfordring for filmbransjen