Torsdagens store nyhet i fra TV- og mediebransjen er at Viasat- og Viaplay-eier Nent-gruppen tapte budkampen om Champions League i Norge og mister dermed rettighetene til å vise den internasjonale fotballturneringen Champions League som byr på storkamper med lag som Liverpool, Real Madrid, Juventus og alle de beste lagene fra de mange europeiske ligaen.

Les også: Champions League-festen over for TV3 og Viaplay

En av dem som har jobbet lengst med Champions League-produktet er Viasats egen sportsprofil Jan Åge Fjørtoft.

- Når vi fikk Premier League-rettighetene, forlenget med Bundesliga og satser med vintersporten så er det alltid en sjanse for at du også mister noe. Det er sånn dette spillet er og da vi fikk Premier League begynte hodet og innstille seg på at vi kunne miste Champions League. Men vi har fått lov til å formidle og være med på mange fantastiske ting i Champions League, men alt har sin ende. Det er name of the game, sier Jan Åge Fjørtoft til Kampanje.

Det er en epoke som nå går mot slutten. Opp gjennom hele 1990 var høsten på TV3 ensbetydende med Rosenborgs kamper i Mesterligaen en kald oktoberdag på Lerkendal. Fjørtoft har vært med i 17 av de snart 30 årene.

- Står Champions League like sterkt i dag?

- Ja, det står veldig sterkt. UEFA har wrappet produktet Champions League på en forbilledlig måte, sier han.

- Viasat har sikret seg Premier League frem til 2028, det er ikke noe dårlig erstatning?

- Nå har vi også slutten av denne sesongen og en sesong til. Så har vi sikret oss mye annen spennende fotball med Europaligaen og Conference League og også Premier League så det blir fortsatt veldig mye fotball på Viasat.

- Men trist å miste Champions League også?

- Ja, det er det alltid. Men i det øyeblikket vi fikk Premier League så vi at det var en sjans for at du kunne miste Champions League. Hodet begynte å innstille seg på det, sier Fjørtoft.

- Håper fotballen kommer igang igjen
Etter at Champions League-kampene forsvant fra TV3 og Rosenborgs herjinger i Europa ga seg, flyttet festen seg over på søsterkanalen Viasat 4 før stadig flere i dag følger kampene på strømmetjenesten Viaplay. Det vil si før koronakrisen slo ut en hel verden og samtlige Champions League-kamper er utsatt på ubestemt tid.

- I Tyskland jobber de for å fullføre sesongen og det er har vært noen gode prosesser rundt omkring. Holdningen synes å være at sesongen skal sluttføres før vi begynner en ny sesong, sier Fjørtoft.

Tidligere i dag kunne Nent-gruppens toppsjef Anders Jensen fortelle at han likte dårlig timingen for salget av rettighetene til Champions League midt i en av historiens aller største kriser, utbruddet av Covid19-sykdommen og spredningen av koronaviruset.

- Hva tenker du om timingen for salget her?

- Jeg vil ikke mene så mye om politikken og strategien her. Det skal jeg overlate til andre å mene noe om, men det vi skal passe på og som jeg håper aller mest er at fotballen skal komme i gang igjen. Fotball er en viktig del av samfunnet, men den har også et ansvar som rollemodell, sier Fjørtoft.

Les også: Nent-sjefen raser mot mot UEFA for «dårlig timing» på Champions League-salg – også Discovery ute av budkampen

- Churchill økte kullturbudsjettet
Han mener det fremover blir viktig å finne den rette balansen mellom å starte opp igjen og det faktum at verden fortsatt kommer til å være preget av viruset.  

- Alt vi gjør blir lagt merke til og det var for eksempel både plusser og minuser ved å arrangere en kamp mellom PSG og Dortmund for lukkede tribuner, sier han.  

- Jeg tror vi også må være opptatt av det som skjer rundt oss og forsøke å finne den riktige balansen. Vi ønsker alle fotballen tilbake, men vi må gjøre det på den rette måten og på det riktige tidspunktet. Det var vel Churchill som svarte da han fikk spørsmål om hvorfor han økte kulturbudsjettet under krigen, at hva skal vi gå i krigen for hvis det ikke er for kulturen. Så derfor er det så viktig at idretten begynner å rulle igjen og folk går på konserter og cafeer, selv om vi ikke er der akkurat når.