I løpet av mars kunne både Dagbladet, VG og en rekke andre medier melde om rekordhøye trafikktall. Mediene la om sine rutiner og produserte nyheter og informasjon døgnet rundt, og det norske folk var umettelige på medieinnhold. Det ble utviklet egne nettsider, produkter og tjenester. Korona-spesialen til VG ble tidenes mest leste VG-produkt.

Selv om de offisielle digitalmålingene har gjennomgått flere metodiske endringer de siste årene, kan vi likevel slå fast at mars ble en rekordmåned for mange norske nettsteder. Den totale digitale dekningen økte med hele 16 prosent fra februar til mars, og mange nettsteder har aldri tidligere opplevd så høye trafikktall som i mars. Ifølge Kantar samlet VG hele 2.1820.000 gjennomsnittlige daglige digitale brukere, NRK 1.675.000 og Dagbladet 1.239.000.

Bruk av nettsteder via PC økte med hele 21 prosent, deretter følger mobil med 20 prosent og nettbrett med 17 prosent. 163 av 170 nettsteder har fått flere brukere via PC, 155 har økt på mobil og 157 på nettbrett. Forbruker & Media fra Kantar viser at 156 av 170 nettsteder har flere digitale brukere totalt sett i mars i forhold til februar. Alle tallene for 170 nettsteder fordelt på mobil, PC og nettbrett ligger på MBLs nettsider. Her finner man også samlet dekning for de norske avisene på papir og digitalt.

De kommersielle samkjøringene økte med 16 prosent. De tre største samkjøringene for papir og digitalt var Schibsted med 3.192.000, Aller Media 2.431.000 og Amedia 2.346.000.

Rekordtallene for mars skyldes selvfølgelig den enorme interessen for nyheter og stoff rundt koronakrisen, og dette forklarer veksten for de store nasjonale digitale mediene. Men også de regionale og lokale nettavisene setter rekord på rekord, spesielt fra midten av mars. Dette beviser igjen nordmenns lojalitet og tillitt i forhold til norske medier både nasjonalt og lokalt. Til tross for at vi er inne global krise med en pandemi som rammer land etter land, viser Kantars TVOV-målingen ingen vekst for internasjonale nyhetsmedier som CNN og BBC World.

Kantars nettmålinger og undersøkelsen «24 timer» viser hvordan våre interesser endres når vi må være hjemme under koronakrisen. Flere av nettstedene og de digitale tjenestene til Aller og Egmont som omhandler teknologi, online leger og mat øker, mens helse, velvære, mote og tilbudsannonser fra Finn.no har en tilbakegang i mars i forhold til februar. Værtjenesten Yr var også blant de få digitale tjenestene som hadde en tilbakegang i mars. Etter som det norske samfunnet gradvis åpnes opp, vi beveger oss mer utenfor hjemmet og begynner å se framover og planlegge sommeren, er det rimelig å anta at vil vi se en gradvis endring i den digitale bruken i løpet av april og mai.

Tall og analyser fra Kantar viser at norske medier har vokst de siste månedene, og mars var en rekordmåned for nettmediene. Forbruker & Media undersøkelsen fra Kantar viser at veksten for mange nettaviser kommer blant de yngre aldersgruppene. VG har for eksempel en voldsom vekst i aldergruppen 15-25 år. Mange aviser både i Norge og utlandet har i det siste rapport om at flere er villige til å betale for digitale nyheter, og det gjelder spesielt de unge. Nieman skriver blant annet at: Young people are twice as likely to pay for news in the U.S., U.K., and Germany (compared to those 55-plus).

Erfaringer fra tidligere større nyhetshendelser som for eksempel terrorhandlingen 22.juli tilsier at det digitale konsumet vil bli redusert etter hvert som nyhetsbehovet avtar. Men konsumet vil ofte legge seg på et litt høyere nivå enn før krisen. Mange nettaviser har fått nye brukere, og både folk flest, næringslivet og myndighetene har virkelig erfart hvor viktig det er med troverdige norske medier og et mangfoldig medietilbud. Redaksjonelt styrte medier står i kontrast til sosiale medier som kan bringe falske nyheter og tilrettelegger for lukkede grupper hvor ekkokammer og konspirasjonsteorier kan ha gode levevilkår. Dette er foreløpig ikke en stor utfordring i Norge, men vi ser mange eksempler på dette i USA. Det internasjonale tidsskiftet Politico dokumenterer at Facebooks private groups are abuzz with coronavirus fake news.  The New York Times skriver at de sosiale mediene som Facebook og YouTube sliter med å iverksette effektive tiltak for å redusere omfanget av falske nyheter, konspirasjonsteorier etc.

Kombinasjonen av høy interesse for nyheter og informasjon, høy troverdighet og økt bruk blant nye målgrupper gir høyere betalingsvillighet for digitale nyheter. Dette er positivt for de norske mediene som er blitt utfordret av de globale FAANG gigantene de siste årene.

Kantar følger utviklingen tett og kommer tilbake med flere analyser av mediebruken og folks forbrukeratferd på Kampanje.com!