Nesten fem av ti nordmenn har støtt på falske nyheter om koronaviruset i løpet av den første uken med nasjonale tiltak. Det viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Fire av ti har kommet over de falske nyhetene i sosiale medier.

- Det oppstår et enormt informasjonsbehov under en slik krise, men dessverre er ikke all informasjon til å stole på, Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Velsand og Medietilsynet vil nå hjelpe nordmenn i å bedre forstå kjennetegn på falske nyheter. I samarbeid med Faktisk og Landslaget for lokalaviser (LLA) har de tre laget en informasjonskampanje om hvordan man kan avdekke falske nyheter. Kampanjen er støttet av Facebook.

Les også: Slik jakter Faktisk-redaktør på falske nyheter i koronakrisen

– Sosiale medier er viktige kanaler for å holde kontakt med venner og familie nå når vi i stor grad må holde oss hjemme. Samtidig ser vi at falske, nyhetslignende saker relatert til korona-situasjonen sprer seg raskt i sosiale medier. Det er avgjørende å klare å skille rett fra galt når det gjelder informasjon om koronaviruset og myndighetenes tiltak, og da trenger folk kunnskap om hva de skal se etter, sier Velsand.

Velsand ber folk være skeptiske til fengende overskrifter og sjekke kilden dersom saken virker å være for utrolig. Samtidig kan en sjekke om saken er publisert i andre medier, foreslår hun.

Resultater fra undersøkelsen:

45 prosent oppgir å ha kommet over en falsk eller usann nyhetslignende sak om koronaviruset i løpet av de siste sju dagene

38 prosent oppgir å ha sett en slik sak i sosiale medier, 9 prosent på norske nettsteder og 6 prosent på utenlandske nettsteder

27 prosent har ikke kommet over falske nyheter og 28 prosent vet ikke om de har gjort det

Kantar har gjennomført undersøkelsen om falske nyheter på vegne av Medietilsynet. Undersøkelsen ble gjennomført 18. - 19. mars 2020.