Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ber kulturministeren om en tiltakspakke til en verdi av én milliard kroner for å sikre at norske medier overlever koronakrisen.

En undersøkelse NHO presenterte i helgen viste at 95 prosent av norske mediebedrifter rammes av koronakrisen og en tredjedel har permittert ansatte.

- Vi har aldri sett noe lignende, sier administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey, til Kampanje.

- Det som er helt vesentlig her er at annonseinntektene faller dramatisk. En kompensasjonsordning for annonseinntektene kan lages ubyråkratisk og effektivt, og i tillegg ser vi at det er behov for støtte utover de som i dag mottar produksjonstilskudd, for større aviser og mediehusene som rammes hardt, fortsetter hun.

MBL foreslår i tillegg å gjøre om utsettelsen av arbeidsgiveravgift til et midlertidig fritak de neste fire månedene.

Tiltakspakken de ber om består av:

  • 600 millioner kroner som skal dekke bortfallet avannonseinntekter
  • 100 millioner ekstra i mediestøtte
  • 300 millioner til midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift de neste fire månedene

- Avgjørende å få på plass
MBL-sjefen setter sin lit til at kulturminister Abid Raja vil komme med en tiltakspakke i denne størrelsesordenen når neste krisepakke presenteres fredag.

- Jeg snakket med han i slutten av forrige uke og da fikk jeg inntrykk av at han gikk igang med en mediepakke. Derfor håper jeg at han jobber intenst med det nå, sånn at den er på plass når pakke to presenteres på fredag. For oss er det helt avgjørende få dette på plass før påske, sier Øgrey.

- Hvordan har dere kommet frem til summen på 600 millioner i kompensasjon for bortfallet i annonseinntekter?

- Vi samler inn beregninger fra våre medlemmer på hvordan det står til i markedet nå og anslaget fremover viser at det er ekstremt krevende. Det er ikke sikkert 600 millioner er nok, men det er en god start.

Les også: NHST skal kutte 70 millioner kroner - permitterer 19 DN-ansatte

- All grunn til å frykte at noen går under
Som Kampanje skrev i går, har det pågått en intens møtevirksomhet denne uken mellom aktører fra mediebransjen og medlemmer av Familie- og kulturkomiteen for å finne ut av hvilke tiltak som er best egnet til å hjelpe norske medier gjennom krisen.

- Det er all grunn til å frykte at noen medier kan gå under i den situasjonen vi er i, særlig mindre aviser som ikke tilhører noen av de store konsernene, som allerede har små marginer og som nå opplever et dramatisk inntektsfall gjennom annonsebortfall, sa kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Trond Giske, til Kampanje i går.

Les mer: Lobbykamp om krisepakke for medier