NRK har vist natur, tog og båter minutt for minutt. Selv juleribba har fått sitt eget minutt for minutt-program, eller grad for grad som det het. Nå tråkker kanalen til med et helt nytt sakte-tv-konsept, og det på to hjul. NRK skal nemlig sykle Norge på langs i sommer. 

– Skal du oppleve Norge fra veien – sakte – finnes ingen bedre utsiktsplass enn sykkelsetet. Vi gleder oss til å tråkke oss gjennom landet, sier Ingrid Langeland Olderbakk, prosjektleder for årets sommersatsning i NRK.

Sykkelturen starter i Varangerbotn i Troms og Finnmark i juli og avsluttes ved Lindesnes fyr i Agder i august. Programmet skal sendes på dagtid med gjester, artister og publikum på kveldstid.

I løpet av fem uker skal det sykles med både sykler, el-sykler og transportsykler gjennom fem områder i Norge.

Her kan du se den planlagte ruten:

Uke 28: Varangerbotn – Hamningberg, Troms og Finnmark
Uke 29: Brønnøysund – Nesna, Helgelandskysten, Nordland
Uke 30: Bremsnes – Urke, Atlanterhavsvegen, Møre og Romsdal
Uke 31: Dombås – Aulestad, Innlandet
Uke 32: Tvedestrand – Lindesnes, kystveien, Agder

NRK forteller at planen er å sykle onsdag til søndag, mens mandag og tirsdag går til hvile og transport til neste område. På grunn av fotball-EM som begynner 12. juni, vil det kun sykles onsdag til lørdag den første uken.

– Fremfor å spurte oss gjennom Norge på langs, har vi valgt oss ut fem områder fra nord til sør. Planen er rolige og behagelige dagsetapper på rundt fem mil hver dag, og vi kommer til å velge de mindre veiene og landeveiene. Målet er å vise frem vakre sykkelstrekninger minutt for minutt, fremme hverdagssykling med kurv på styret, sykkelturisme og grønn ferie, sier prosjektleder Langeland Olderbakk.

Hvem som blir årets programledere er ikke klart enda, men NRK lover at også programlederne vil bruke sykkel som fremkomstmiddel.