Discovery tar årets første stikk i den kommersielle TV-konkurransen. Deres TV-kanaler tok en samlet andel på 13,7 prosent i januar (+ 0,4 prosentpoeng). Ingen av de andre kommersielle TV-husene kan vise til en vekst i målgruppen 10-79 i januar. 

TVNorge har blant annet hatt stor suksess med sin 11. sesong av «71° nord – Norges tøffeste kjendis», som har blitt den mest sette siden programmets oppstart med et snitt på over en halv million seere per episode. Flaggskip-kanelen TVNorge tok en andel på 5,2 prosent, som er på nivå med samme måned i fjor.

- Vi har fått en veldig god start på året. Vi er det eneste kommersielle TV-huset som vokser, og spesielt søndagsrekka går så det griner. Vi fortsetter også veksten på Dplay og er i full gang med å planlegge ny sesong av Eliteserien og vårt aller første sommer-OL. Så vi har god drive om dagen, sier Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery.

Tallene kommer fra Kantar Medias TV-undersøkelse og mangler månedens siste dag. De endelige tallene kan derfor avvike noe.

NRK vokser mest
NRK er månedens vinner totalt sett med en andel på 44,5 prosent (+ 1,5 prosentpoeng). NRK1 står for mye av veksten med en andel på 37,1 prosent (+ 0,8 prosent).

De gjør som vanlig stor suksess med sin helgemeny bestående av «Mesternes mester», «Nytt på nytt» og «Lindmo». I januar har de også startet 60-årsfeiringen av Melodi Grand Prix med ukentlige delfinaler, samt hatt premiere på dramaserien «22. juli» og det nye programmet «Fra bølle til bestevenn».

Håndball løfter TV3
De norske håndballgutta har gitt Nordic Entertainment Group en forrykende start på året med tidenes mest sette håndballmesterskap på TV3. Kanalen øker andelen sin til 7,8 prosent (+ 0,3 prosentpoeng), mens hele gruppen - som også inkluderer Viasat 4 og TV6 - går litt ned til 10,4 prosent (- 0,4 prosentpoeng).

I målgruppen 25 til 59 år gjør TV3 sin beste januar på 20 år, ifølge tallknuserne i Nent Group.

– Det er gøy med en så markant vekst blant de kommersielle målgruppene vi fokuserer på, og at vi opplever en vekst på Viaplay på toppen av det hele. Nå er det opp til «I lomma på Silje», sluttspillet i Champions League og de andre produksjonene å holde trykket utover våren, sier pressesjef Fredrik Olimb i Nent Group.

TV 2 taper mest
TV 2-huset
tar den største smellen i januar. Deres kanaler tok en andel på 22,5 prosent (- 2,9 prosentpoeng), mens TV 2 alene hadde en andel på 15 prosent (- 1,7 prosentpoeng).

Nedgangen kommer til tross for at de har lansert programmer som «Hver gang vi møtes», «Idol» og den nye dramaserien «Heksejakt».

Kanaldirektør Trygve Rønningen peker blant annet på fraværet av «Farmen kjendis» som årsaken til nedgangen.

- Dette skyldes to viktige ting. For det første kommer store programmer som «Farmen kjendis» og «Åsted Norge» kommer senere i år enn i fjor, og det forklarer mye av TV 2s tilbakegang, sier han.

- Har lagt opp til dette selv
Den andre årsaken til at TV 2-gruppen går tilbake, er nedleggelsen av kanalen TV 2 Humor fra 1. januar i år.

- Det straffes dere for dette nå?

- Det er litt planlagt. Selv om ikke vi liker tilbakegang, så har vi lagt opp til dette selv. Det hører også med til historien at vi dytter ressurser mot TV 2 Sumo. Der ser vi signifikant høye seertall, sier Rønningen, og nevner «Love Island», «Seriemorderen i Orkdal» og «Heksejakt» som eksempler på programmer som fungerer godt på Sumo.

- Hvor mange nye abonnenter har «Love Island» gitt dere?

 - Sånne tall går vi ikke ut med. Men rundt 300.000 sett de første episodene. Det går så det suser.

- Hvorfor venter dere med å sette på «Farmen kjendis»?

- Fordi våren er lang og det er viktige måneder som står foran oss. Det vil alltid være en balanse med tanke på reklamemarkedet og etterspørsel. Vi vurderer at det står viktigere slag enn januar foran oss.

Kanaldirektøren vil ikke røpe når «Farmen kjendis» skal på lufta.

- En overkapasitet
TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom forstår at TV 2 venter med å sette på et av sine aller mest populære programmer, selv om resultatet er at de taper andeler.

- Det er en overkapasitet i markedet nå, sier hun.

Det betyr at TV-kanalene har flere seere enn de klarer å selge til annonsørene. Ifølge Massaiu har TV-reklame fått en treg start på året.

- Det kan virke som om det er noe kortere horisont enn hva det pleier å være. Det kan være en konsekvens av at TV-kanalene ikke har vært utsolgte, sier hun.